Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia a fost aproape să doboare un avion de spionaj britanic în Marea Neagră, potrivit unui document secret divulgat într-o scurgere de informații

Un avion de vânătoare rusesc aproape că a doborât anul trecut un avion de supraveghere britanic în apropierea peninsulei Crimeea, potrivit unui document militar american care a făcut obiectul unei scurgeri de informații și care circulă online. Acest incident ar fi putut atrage Statele Unite și aliații lor din NATO în mod direct în războiul din Ucraina, notează The Washington Post.

Avionul britanic era folosit pentru a colecta transmisiuni radio și alte mesaje electronice.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a dezvăluit incidentul în Camera Comunelor din Parlament în octombrie, spunând că două avioane de luptă rusești Su-27 au interceptat aparatul RC-135 în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, zburând „nesăbuit”, unul dintre avioane apropiindu-se la mai puțin de 15 metri de aeronava britanică.

Unul dintre avioanele rusești „a lansat o rachetă” de la distanță, a declarat Wallace atunci în fața legislatorilor.

Incidentul evidențiază echilibrul fragil pe care oficialii militari occidentali au încercat să îl mențină cu scopul de a ajuta armata ucraineană și de a colecta informații despre desfășurarea războiului fără a fi atrași direct într-o confruntare militară cu Moscova. Oficialii ruși au încercat să prezinte statele NATO drept agresori, în timp ce Statele Unite și aliații săi au declarat că sprijină Ucraina, dar nu sunt în război cu Rusia.

Conform Articolului 5 din NATO, dacă un membru al alianței militare este victima unui atac armat, toți membrii alianței îl vor considera un atac asupra lor și vor răspunde colectiv.

Documentul a fost tipărit cu antet pentru Statul Major al Pentagonului și detaliază zborurile de supraveghere deasupra Mării Negre din ziua în care s-a raportat că aproape a fost doborât și până la 26 februarie.

Mai multe incidente aeriene în Marea Neagră

Documentul este etichetat „SECRET/NOFORN”, o clasificare care indică faptul că nu trebuie să fie împărtășit cu cetățeni din afara Statelor Unite. Documentul detaliază o serie de alte reacții rusești la zborurile de supraveghere ale avioanelor americane, britanice și franceze între octombrie și sfârșitul lunii februarie, inclusiv unul din 30 decembrie, în care o altă aeronavă britanică, însoțită de două avioane de vânătoare britanice Typhoon, a fost interceptată de avioane rusești care s-au apropiat la mai puțin de 30 de metri.

Într-un alt caz, o dronă de supraveghere americană MQ-9 a fost interceptată pe 22 februarie, avioanele rusești apropiindu-se la mai puțin de 30 de metri. Aproximativ două săptămâni mai târziu, la 14 martie, două avioane rusești Su-27 au interceptat o dronă MQ-9 americană, aruncând combustibil pe aeronavă și, în cele din urmă, intrând în coliziune cu aceasta. Coliziunea a determinat personalul american care pilota de la distanță drona să o doboare în Marea Neagră, la aproximativ 90 de km de coasta peninsulei Crimeea.

Șeful Pentagonului a declarat în martie că Statele Unite vor continua să zboare „acolo unde dreptul internațional permite lucrul acesta”, respingând pretenția Moscovei de a avea o zonă de excludere autodeclarată asupra unor părți extinse din Marea Neagră.

Avioanele franceze și britanice au efectuat zboruri de supraveghere cu echipaj deasupra Mării Negre între 29 septembrie și 26 februarie, potrivit documentului, în timp ce americanii s-au bazat pe drone care includ RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel și MQ-9 Reaper

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE