Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția SUA în cazul dronei americane doborâte de ruși în Marea Neagră. ”Rusia nu mai are capacități militare și rămâne și fără prieteni”

Lloyd Austin, secretarul Apărării al SUA, doborârea unei drone americane de către avioane rusești în Marea Neagră reprezintă un ”incident periculos” care denotă că ”Rusia nu mai are capacități militare și rămâne și fără prieteni”. De asemenea, a anunțat că Statele Unite și aliații săi vor sprijini în continuare Ucraina pentru a respinge invazia rusă.

Secretarul american al Apărării a precizat că piloții avioanelor rusești au avut un „comportament distrugător și periculos în spațiul aerian deasupra apelor internaționale din Marea Neagră”.

”Două avioane rusești au deversat combustibil asupra unei drone americane care efectua o operațiuni de rutină. Unul dintre acestea a doborât drona MQ-9 care s-a prăbușit. Acest incident periculos face parte dintr-o serie de acțiuni riscante și nesigure efectuate de piloți ruși în spațiul aerian internațional”, a afirmat Lloyd Austin.

Oficialul american a precizat că a discutat cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, despre drona doborâtă.

”Este important ca marile puteri să fie modele de transparență și de comunicare. SUA vor continua să zboare și să opereze oriunde vor permite legislația internațională. Rusiei îi revine să își opereze aeronavele în mod sigur și cu profesionalism”, a mai menționat Lloyd Austin în cadrul unei conferințe de presă la Washington.

Secretarul Apărării al SUA: ”Ucraina se apără de ambițiile imperiale”

”Ucraina se apără de ambițiile imperiale. Rusia speră să învingă Ucraina într-un război de uzură. Între timp, Rusia depinde de Iran și de Coreea de Nord. A trebuit să folosească echipament militar care datează din Al Doilea Război Mondial.

Rusia nu mai are capacități militare și rămâne și fără prieteni.

SUA și grupul de contact vor fi alături de Ucraina atâta timp cât este necesar, dar Putin speră să câștige acest război și să ne obosească, dar nu se va întâmpla așa ceva”, a afirmat secretarul american al Apărării.

În acest context, SUA și aliații săi au anunțat că vor sprijini Ucraina cu blindate, precum și piesele necesare acestor vehicule pe front.

”Suedia a anunțat că va furniza Ucrainei 10 tancuri Leopard și componente esențiale pentru sisteme antiaeriene. (...) Astfel de donații au fost cruciale pentru ca Ucraina să lupte pentru suveranitate. Oferim capacități astfel încât apărătorii ucraineni să respingă invazia rusească.

Vom ajuta în continuare Ucraina cu tancuri, cu venicule de infanterie și alte blindate care ajung pe front. Vom continua să antrenăm soldații ucraineni pe echipementele pe care le oferim.

Vom rămâne uniți. Împreună vom ajuta Ucraina să rămână liberă, împreună vom da dovadă că regulile contează”, a concluzionat Lloyd Austin, secretarul Apărării al SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE