Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Parlamentul European cere noi sancțiuni împotriva Belarusului

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Parlamentul European a cerut miercuri adoptarea de noi sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko pentru reprimarea opoziţiei din Belarus şi pentru sprijinul acordat războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Într-o rezoluţie adoptată cu o foarte largă majoritate (557 de voturi pentru, 25 împotrivă şi 40 de abţineri), eurodeputaţii cer UE "să extindă şi să întărească" sancţiunile împotriva responsabililor de represiunea împotriva opoziţiei.

Ei vor în special sancţionarea judecătorilor, procurorilor, membrilor forţelor de ordine şi responsabililor de închisori.

Belarus nu figurează în a zecea serie de sancţiuni împotriva Rusiei

Ei denunţă dorinţa regimului "de a reduce la tăcere vocile independente şi de a suprima libertatea de expresie" prin noile condamnări aplicate la începutul lui martie militantului Ales Bialiaţki, co-laureat al Premiul Nobel pentru Pace în 2022, şi jurnalistului Andrzej Poczobut, ambii închişi în Belarus.

Eurodeputaţii deplâng de asemenea faptul că Belarusul nu figurează în a zecea serie de sancţiuni europene împotriva Rusiei. UE a sancţionat în special mai multe companii iraniene acuzate că furnizează drone Moscovei.

Ei le cer ţărilor din UE să le acorde "vize de urgenţă" apărătorilor drepturilor omului pentru a putea să părăsească ţara.

De asemenea, Parlamentul European cere statelor membre să facă presiune asupra Comitetului Olimpic Internaţional pentru a-l determina să revoce decizia de a le permite atleţilor belaruşi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris în 2024 deoarece "ea contravine izolării multiforme a Belarusului şi ar fi utilizată de regim în scopuri propagandistice".

Distribuie

Taguri