Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE prelungește cu un an sancțiunile împotriva Belarusului

Uniunea Europeană a anunţat luni că prelungeşte cu un an sancţiunile împotriva Belarusului pentru continuarea represiunii de către regimul lui Aleksandr Lukaşenko şi sprijinul acestuia pentru războiul purtat de Rusia în Ucraina, informează France Presse, citată de Agerpres.

Aceste sancţiuni au fost prelungite până la 28 februarie 2024, a anunţat luni Consiliul European, instanţa care reprezintă cele 27 de state membre ale UE.

O pedeapsă de 19 ani de închisoare a fost cerută luni împotriva opozantei belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia, judecată în lipsă din ianuarie în această fostă republică sovietică.

Care  este motivul sancțiunilor?

Din august 2020, UE a impus mai multe runde de sancţiuni împotriva celor responsabili de represiunea politică şi încălcările drepturilor omului în Belarus.

Preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi altor 194 de personalităţi apropiate regimului li s-a interzis intrarea în UE, iar bunurile lor au fost îngheţate.

În plus, 34 de entităţi au fost sancţionate şi orice finanţare europeană le este interzisă.

Belarusul face de asemenea obiectul unor sancţiuni economice specifice, inclusiv restricţii în sectorul financiar, comerţ, bunuri cu dublă utilizare, telecomunicaţii, energie, transporturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE