Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai multe state refuză să găzduiască Jocurile Olimpice. Ar putea dispărea această tradiție

Găzduirea Jocurilor Olimpice a devenit o adevărată provocare. Un asemenea eveniment este extrem de costisitor și aduce cheltuieli de miliarde de euro peste bugetul estimat. Fiecare joc din ultimii 50 de ani a depășit bugetul. Jocurile de iarnă de la Soci din 2014 au depășit bugetul de 10 miliarde de dolari cu încă 41 de miliarde de dolari, notează Business Insider.

Cerințele Comitetului Olimpic Internațional cresc de la o ediție la alta. Din acest motiv și ofertele sunt tot mai puține, deoarece tot mai multe state s-au retras. Selecția pentru Jocurile Olimpice de vară din 2032 dovedește acest fapt. Comitetul Internațional Olimpic a acordat dreptul de a fi gazdă orașului Brisbane din Australia. Doar că, acesta a fost singurul oraș supus votului.

Roma nu a mai vrut să găzduiască Olimpiada din 2024

Tot din cauza cheltuielilor exagerate, Roma a anunțat că își va retrage candidatura. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, care a precizat că nu își poate permite cheltuieli atât de mari, potrivit Reuters.

Nu a fost un exemplu singular. În 2022 și Suedia și-a retras oferta pentru a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă. În ciuda stabilității economice a țării, oficialii au precizat că sunt îngrijorați cu privire la costul găzduirii evenimentului.

Totuși, lucrurile nu au stat atât de rău pentru Jocurile Olimpice de vară din 2024. Pe lista potențialelor orașe gazdă s-au înscris doar Parisul și Los Angeles-ul. Așa că CIO a decis ca ediția din 2024 să aibă loc în Paris, iar cea din 2028 în L.A., pentru că niciun alt oraș nu a prezentat o ofertă mai bună.

Dar totuși, cât de mult rău au făcut economiei satelor care au depus eforturi colosale pentru a găzdui Jocurile Olimpice? 

Olimpiada de vară din 2004 a băgat Grecia în faliment

În urmă cu 18 ani, Atena găzduia ce-a de-a 27-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Anunțul a fost făcut cu surle și trâmbițe, sub sloganul „Olimpiada a revenit acasă”. Costurile organizatorilor s-au ridicat la aproximativ nouă miliarde de euro, fiind cea mai costisitoare ediție a Jocurilor Olimpice de până atunci, potrivit Olympics Time.

Guvernul elen a investit atunci sume enorme în infrastructură și în construirea noilor arene. Acesta a fost startul cheltuielilor iresponsabile ale Greciei ce au dus țara într-un colaps financiar ale cărui efecte se resimt și astăzi.

Jocurile Olimpice 2020 din Tokyo, un fiasco economic

Aproape, dar nu atât de rău ca ediția din 2004, Jocurile Olimpice din 2020 au lăsat un gust amar tuturor. A fost o ediție întârziată de pandemia de COVID-19. Nici organizarea nu a fost una excepțională.

Jocurile s-au desfășurat fără spectatori. Nu au lipsit nici protestele cu privire la costurile uriașe suportate de autorități, dar și a riscului pe care acestea le implică. Și pentru că pandemia de COVID-19 a schimbat complet procedurile, sportivii au fost supuși unui regulament draconic și au fost trimiși acasă imediat după ce probele s-au încheiat.

Japonia a anunțat oficial că a cheltuit aproximativ 15,4 miliarde de dolari pentru a găzdui această ediție a Jocurilor, dar estimările sunt mult mai mari, notează Time.

Unul dintre motivele care au susținut aceste cheltuieli ar fi fost boom-ul economic care ar fi putut să existe dacă pandemia nu ar fi sistat totul. Astfel, s-au pierdut banii din vânzarea de bilete și mărfuri,  iar industriile mari și mici au pierdut multe oportunități de marketing.

De pierdut a avut și industria hotelieră care a investit mult în construirea de noi camere sau în renovarea unor proprietăți vechi. Oficialii au anunțat că au avut între 700.00 și un milion de anulări ale rezervărilor, potrivit Japan Times.

Ar putea dispărea această tradiție

Dacă pierderea milioanelor de dolari nu îi va afecta pe politicienii din întreaga lume, pierderea alegerilor sigur o va face. Așa se face că, ceea ce a fost cândva o mare oportunitate de promovare a țării, la nivel internațional, prin găzduirea Jocurilor Olimpice, acum lucrurile sunt privite cu scepticism de public.

Chiar dacă politicienii își doresc să cheltuiască bani din bugetele de stat pentru aceste evenimente fastuoase, opinia publică este din ce în ce mai ostilă. Este și exemplul Germaniei, acolo unde 51,6% dintre alegători s-au opus găzduirii Jocurilor Olimpice, în cadrul unui referendum organizat pe această temă, potrivit Yahoo Sports.

Cum devine un oraș gazdă pentru Jocurile Olimpice

La fiecare doi ani, orașe semnificative din întreaga lume concurează pentru a obține dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice. Orașul gazdă este de obicei ales cu șapte ani înainte de începerea propriu-zisă a Jocurilor, ca autoritățile să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se pregăti de marele eveniment.

Prima etapă a procesului de selecție: propunerea de licitare

Candidaturile orașelor care sunt luate în considerare sunt supuse unei examinări temeinice de zece luni. Acest proces nu face decât să asigure Comitetul Olimpic Internațional că orașul gazdă are infrastructura necesară pentru a găzdui un număr mare de oameni.

Mai mult, pentru că toate evenimentele olimpice au un program extrem de bine pus la punct, gazda ar trebui să dețină și un sistem eficient de transport public. De asemenea, este nevoie și de o securitate amplă, pentru că orice amenințare la adresa sportivilor va perturba bunul mers al evenimentului.

A doua etapă: selecția orașelor candidate

Pentru a candida la funcția de oraș gazdă, nu este suficient doar să te înscrii în proces, ci să treci și de prima etapă a setului de calificări. Abia atunci, te poți numi candidat. Apoi, se poate trece la cea de-a doua rundă a procesului de screening. În plus, orașul candidat trebuie să plătească și un cost suplimentar de 150.000 de dolari în a doua rundă. Odată ce oferta câștigătoare este declarată, câștigătorul licitației începe imediat dezvoltarea infrastructurii necesare.

Primul pas va fi construirea de noi locații și amenajarea Satului Olimpic – care îi va găzdui pe toți sportivii într-o singură locație. Ulterior, Comitetul Olimpic Internațional pregătește și un plan de rezervă dacă orașul gazdă câștigător, din varii motive, nu ar mai putea găzdui Jocurile Olimpice.

În ciuda taxei mari de aplicare și a costurilor enorme, țări din întreaga lume concurează pentru oportunitatea de a găzdui Jocurile Olimpice. Principalul motiv care încă motivează această decizie este totuși mândria de a găzdui Jocurile. Olimpiada este cel mai mare eveniment sportiv de pe pământ, iar organizarea acesteia este o onoare absolută, iar câteva țări importante încă își doresc să aplice pentru a o organiza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE