Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hocheiști din naționala României au cântat imnul Ținutului Secuiesc înaintea meciului cu Ungaria. Ministrul Tanczos Barna era în tribune

Publicat de: Euronews

Jucătorii din Miercurea Ciuc și Gheorghieni, care constituie centrul de greutate al echipei naționale de hochei a României, au cântat imnul Ținutului Secuiesc înaintea partidei cu Ungaria, ultima pe care au disputat-o la Campionatul Mondial de hochei pe gheață. Gestul lor a stârnit un adevărat scandal la nivel național. Doar trei jucători din lotul României au refuzat să participe la acest moment, potrivit Pro Sport, care a difuzat imaginile surprinse în debutul meciului.

Spiritele s-au încins cu atât mai mult cu cât, în timpul partidei disputate duminică la Ljubljana, capitala Sloveniei, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost văzut în galeria Ungariei. Deputatul AUR Dan Tănasă a publicat pe Facebbok o fotografie cu ministrul, însoțită de un comentariu acid.

„Ministrul ăsta, care își încasează salariul de la statul român, a fost prezent ieri în galeria Ungariei la meciul de hochei dintre naționalele Ungariei și României ce a avut loc în Slovenia. Gestul lui Tanczos Barna reprezintă o insultă la adresa națiunii române”, a afirmat deputatul AUR.

Explicații pe Facebook

La scurt timp după ce imaginile au fost publicate, generând comentarii aprinse pe rețelele sociale, ministrul Mediului a oferit un răspuns pe contul său de Facebook. „În legătură cu informațiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului. La un moment dat, la câțiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcați în tricoul echipei naționale. Și, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc”, a scris Tanczos Barna.

În acest timp, vicepremierul Sorin Grindeanu a afirmat pe contul său de Facebook ca nu poate să înțeleagă și să tolereze „gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc”.  „Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor. Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federației Române de Hochei, Ministerului Sportului și tuturor celorlalți factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancțiuni după acest gest incalificabil. Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul!”, a continuat Sorin Grindeanu.

Analize și posibile sancțiuni

Imaginile urmează să fie analizate de Biroul Federal al Federației Române de Hochei pe Gheață, (FRHG) după cum a declarat pentru AGERPRES președintele FRHG, Alexandru Hălăucă. 

Întrebat ce sancţiuni riscă jucătorii români dacă se dovedeşte că au cântat alături de galeria maghiară, Hălăucă a refuzat să se antepronunțe. „Noi avem în regulament sancţiuni privind tricolorul şi însemnele României, pentru asta avem sancţiuni. Acum nu pot să vă spun în momentul ăsta ce riscă jucătorii. În plus dacă facem un Birou Federal va fi o decizie a membrilor Biroului Federal”. 

El a precizat ca va cere şi un punct de vedere al ministrului Sportului, Eduard Novak, numit, ca şi Tanczos Barna, din partea UDMR, considerând că ministrul Mediului ar fi trebuit să reprezinte România. 

FRHG anunţă că va folosi toate instrumentele pentru stoparea momentelor ofensatoare imaginii României

Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, remis Agerpres, în urma incidentului de la Campionatul Mondial când mai mulţi jucători ai echipei naţionale au salutat galeria echipei adverse, Ungaria, că va folosi toate instrumentele legale pe care le are la dispoziţie pentru ca momentele ofensatoare pentru imaginea României să nu mai fie posibile.

Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, remis Agerpres, în urma incidentului de la Campionatul Mondial când mai mulţi jucători ai echipei naţionale au salutat galeria echipei adverse, Ungaria, că va folosi toate instrumentele legale pe care le are la dispoziţie pentru ca momentele ofensatoare pentru imaginea României să nu mai fie posibile.

"Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a luat act de aspectele prezentate în presă şi analizează ceea ce s-a întâmplat la Campionatul Mondial din Slovenia, mai exact la finalul meciului dintre reprezentativa României şi cea a Ungariei. Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă crede cu tărie că rolul său este nu numai acela de a asigura reprezentarea ţării nostre la competiţiile internaţionale de hochei pe gheaţă, ci şi acela de a promova cu mândrie imaginea României în lume şi este fermă în poziţia sa de a susţine respectarea legilor ţării noastre şi a reglementărilor specifice acestui sport. În final vă asigurăm că Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă va folosi toate instrumentele legale aflate la dispoziţia sa pentru ca intervenţia oricăror momente ce ar putea fi ofensatoare pentru imaginea ţării noastre să nu mai fie posibilă. Apreciem că este momentul să reamintim politicienilor, Guvernului României şi, deci, implicit miniştrilor acestuia, problemele legate de infrastructură şi tot ceea ce derivă din acestea", se arată în comunicatul FRHG.

Reacția ministrului Sportului, Eduard Novak

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că hocheiştii din echipa naţională a României care au cântat alături de galeria maghiară imnul Ţinutului Secuiesc la finalul partidei cu Ungaria, de la Campionatul Mondial din Slovenia, nu au lezat cu nimic imaginea României

"Eu cred că reacţia este una deplasată, exagerată. Băieţii au cântat efectiv după competiţie, după evenimentul oficial. Trebuie să ştie toată lumea că nu au cântat în locul imnului României sau în partea oficială a competiţiei. Când s-a terminat competiţia, galeria început să cânte. Ştie toată lumea că 90% din echipa naţională a României provine din Harghita şi vă daţi seama că sunt etnici maghiari. Galeria a început să cânte şi ei au cântat alături de ei imnul Ţinutului Secuiesc. Ceea ce pentru noi, din punctul de vedere al ministerului, nu este nimic care lezează într-un fel imnul statului, principiile. Este vorba de o manifestare a lor, este vorba despre cultura maghiară, despre sentimentul lor, şi nu s-a lezat cu nimic imaginea României", a declarat Novak.

Referitor la decizia Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, care a convocat Biroul Federal pentru a analiza incidentul din Slovenia şi sancţionarea jucătorilor dacă va fi cazul, Novak a afirmat că prioritar în hocheiul românesc ar trebui să fie formarea unei echipe naţionale competitive.

"Cred că ar trebui să depăşim un pic acest moment şi să recunoaştem că există etnici maghiari sportivi, există un imn al lor, există tradiţie, există cultură, şi cu toate astea aceşti sportivi reprezintă România, concurează pentru România şi datorită lor acest lot naţional a reuşit să se claseze în grupa a doua mondială şi acum, din păcate au picat în grupa a treia. Dar sunt mult prea puţini sportivi din păcate care reprezintă ţara. Dacă vrem să avem o echipă naţională puternică, trebuie să avem 10 echipe în 10 mari oraşe, cu patinoare, dar din păcate nu avem nici măcar în Bucureşti. Eu zic că prima prioritate este din punct de vedere sportiv, iar băieţii maghiari care cântă după competiţie nu au treabă nici cu federaţia, nici cu ministerul", a mai spus Novak.

Ministrul Sportului a comentat şi prezenţa ministrului Mediului, Tanczos Barna, în galeria echipei Ungariei, afirmând că acesta este un împătimit al hocheiului.

"Prezenţa lui Tanczos Barna eu cred că este una foarte normală. Era cât pe ce să fiu şi eu parte la acest Campionat Mondial să susţin băieţii, însă am optat să fiu prezent la startul Turului ciclist al Italiei. Noi toţi din zona Miercurea Ciuc, Harghita, iubim hocheiul şi el fiind foarte apropiat de hochei, a fost şi preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, era foarte normal să ia parte la acest eveniment. Nu cred că va putea vreodată cineva să convingă galeria să nu cânte imnul Ţinutului Secuiesc. Asta va fi forever", a completat Novak.

Situaţia s-ar schimba în cazul în care în echipa naţională de hochei a României ar fi mai mulţi jucători de origine română, consideră Novak.

"Dacă ar fi fost o echipă naţională omogenă, formată din sportivi din Braşov, Iaşi, Timişoara, Bucureşti, cu siguranţă ar fi mult mai echilibrată toată această situaţie. Dar cum toată greutatea cade pe umerii noştri, a sportivilor de acolo, e normal să apară astfel de situaţii. Când ai ceva la pachet, trebuie să duci totul, când ai sportivii de acolo, toate celelalte vin împreună cu ei, nu ai ce să faci. În primă fază s-a interpretat greşit şi unii au şi speculat situaţia. Dar trebuie să depăşim acest moment în viitor şi să recunoaştem că sportivii au cultura lor şi tradiţiile lor. Cu siguranţă atunci când joacă, ei dau tot ce pot ca să aibă rezultate foarte bune", a mai spus Eduard Novak.

Ce spune vicepremierul Kelemen Hunor

Ministrul Transporturilor nu are în responsabilitate ce cântă călătorii şi 'Naşul' pe tren, deci nici să ceară sancţionarea sportivilor din echipa naţională, care au participat la meciul de hochei dintre România şi Ungaria şi care au intonat, după momentele oficiale, imnul secuiesc, a declarat marţi, pentru Agerpres, preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.

"În primul rând, noi ar trebui să fim mândri că echipa României joacă în această clasă, pentru că până acum era în clase inferioare. Şi asta este o mândrie pentru România - că echipa României a jucat la acest nivel, într-un campionat mondial, în Slovenia. După aceea, eu sunt mândru că 90% din echipa României este formată din secui - pentru noi este o mândrie. Echipa a jucat în culorile României şi am fost mândri de acest lucru. Eu sunt supărat că nu am câştigat meciul. Dacă aş sancţiona pe cineva, între ghilimele, aş sancţiona pentru că au pierdut meciul. Eu nu am fost acolo, nu am urmărit, bănuiesc că au fost intonate imnurile celor două echipe. După aceste momente oficiale ei au cântat imnul secuiesc", a precizat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a subliniat că ministrul Transporturilor "asigură cadrul legal să meargă trenul în siguranţă, să nu aibă întârziere", dar "nu îi poate sancţiona nici pe călători, nici pe conducătorul de locomotivă".

"Nu este o noutate. După partea oficială, au rămas pe teren şi au cântat imnul secuiesc. Toate comunităţile au nişte chestiuni extrem de puternice din punct de vedere simbolic, au şi secuii. Au cântat imnul secuiesc, după care au părăsit scena. Ministrul Transporturilor nu are în responsabilitate ce cântă călătorii şi "Naşul" pe tren când ajung la gară. Nu îi poate sancţiona nici pe călători, nici pe conducătorul de locomotivă dacă el fredonează ceva. Deci este cam pe lângă drumul principal solicitarea asta. Cum nu poate să fie tras la răspundere ministrul Transporturilor pentru aşa ceva, nici nu poate sancţiona pe călători şi pe cei care conduc trenul. El asigură cadrul legal să meargă trenul în siguranţă, să nu aibă întârziere - asta este responsabilitatea ministrului. Deci nu trebuie pedepsit niciun jucător şi nu trebuie să aruncăm gaz pe foc. Este o chestiune absolut simplă şi clară, a fost un meci, cu părţile bune, cu părţile oficiale, după care băieţii au cântat imnul secuiesc. Trebuie să calmăm spiritele, nu să le încingem", a afirmat Kelemen Hunor.

Naţionala României a fost învinsă de echipa Ungariei, cu scorul de 4-2 (2-0, 1-2, 1-0), duminică, la Ljubljana, în ultimul său meci de la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia I, Grupa A. România a pierdut toate cele patru meciuri, 1-9 cu Slovenia, 1-4 cu Coreea de Sud, 4-5 cu Lituania şi 2-4 cu Ungaria, retrogradând în Grupa B, al treilea eşalon valoric al Campionatului Mondial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE