Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Presupusele documente secrete ajunse în mass media sugerează că în Ucraina au acționat câțiva militari din forțele speciale britanice

După ce pe internet au început să circule presupuse documente secrete, au apărut tot mai multe afirmaţii conform cărora forţele speciale britanice au acţionat în Ucraina, consemnează miercuri dpa.

Ministerul apărării de la Londra a avertizat însă că informaţiile secrete americane ajunse în mass media nu trebuie luate „ca atare”. Un purtător de cuvânt al instituţiei a scris pe Twitter că „scurgerile de presupuse informaţii secrete din SUA, despre care s-a relatat peste tot, au dovedit un nivel ridicat de inexactitate. Cititorii trebuie să fie precauţi faţă de preluarea ca atare a afirmaţiilor care ar putea răspândi dezinformare”.

50 de militari din forțele speciale britanice, în Ucraina?

Presa - inclusiv radioteleviziunea BBC sau ziarul The Guardian - a publicat materiale conform cărora un document datat 23 martie arată că în Ucraina au fost desfăşuraţi circa 50 de militari din forţele speciale ale Regatului Unit, alături de alte efective occidentale similare.

Documentul nu precizează unde se află forţele respective sau cum acţionează.

Chris Meager, purtător de cuvânt al Departamentului Apărării SUA, a cerut de asemenea prudenţă la „promovarea sau amplificarea oricărui astfel de document”, adăugând că „se pare că imaginile au fost trucate”.

Potrivit presei americane, este posibil ca documentele să fi fost publicate iniţial într-un grup de discuţii de pe platforma de mesagerie Discord, populară în rândul amatorilor de jocuri video. După câteva săptămâni în care au trecut neobservate în afara mediului respectiv, mesajele au început să circule la scară mai mare în reţelele sociale.

Întrebat luni dacă guvernul Statelor Unite aşteaptă efectiv apariţia pe internet a altor documente secrete, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a răspuns că „adevărul şi răspunsul cinstit la întrebare este: nu ştim. Şi acesta este un motiv de îngrijorare pentru noi? Cum naiba să nu fie?”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE