Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce știm despre documentele secrete ale Pentagonului: războiul din Ucraina, starea armatei ruse și dezvăluirile cu privire la alte state

Scurgere de informații sau atac al hackerilor? O lovitură din partea Rusiei sau o manevră a Statelor Unite? La câteva zile după ce documente ale serviciilor de informații americane, unele marcate „TOP SECRET”, au fost găsite circulând pe rețelele de socializare, rămân întrebări cu privire la modul în care zeci de pagini din dosarele Pentagonului au devenit publice și cât de multă încredere trebuie să le acordăm.

Iată ce știm despre aceste documente:

Documentele sunt reale?

Da, spun oficialii - cel puțin, în cea mai mare parte.

Oficialii americani sunt alarmați de această scurgere de informații secrete, iar FBI încearcă să găsească sursa acesteia, potrivit The New York Times.

Unele dintre documente par să fi fost modificate, spun oficialii. Nu este clar cine a falsificat rapoartele sau de ce a făcut acest lucru. Oricare ar fi motivul, o parte din materiale, spun analiștii militari, supraestimează pierderile suferite de ucraineni în război și subestimează numărul de pierderi suferite de partea rusă.

De unde au provenit materialele?

Dovezile arată că este vorba de o scurgere de informații și nu de o piraterie informatică.

Materialele circulă deja pe platforme precum Twitter, 4chan și aplicația de mesagerie Telegram. Acestea arată ca niște fotografii făcute în grabă ale unor bucăți de hârtie așezate deasupra a ceea ce pare a fi o revistă de vânătoare. Unele documente au fost marcate în mod specific doar pentru ochii americanilor, ceea ce crește probabilitatea ca un oficial american să fi divulgat informațiile. În acest caz, ar putea fi vorba despre o „cârtiță” infiltrată în Pentagon.

Ce am aflat despre războiul din Ucraina?

Deși este posibil ca documentele să nu modifice în mod fundamental înțelegerea a ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, ele pot oferi informații - sau cel puțin indicii tentante - pentru ochiul antrenat al unui planificator de război rus.

Documentele nu conțin planuri de luptă specifice, inclusiv despre contraofensiva ucraineană așteptată în următoarea perioadă. Dar ele detaliază planurile secrete ale americanilor pentru consolidarea armatei ucrainene înaintea acestei ofensive.

De asemenea, acestea sugerează că forțele ucrainene se află într-o situație mai dificilă decât a recunoscut public guvernul lor.

Fără un aflux de muniții, arată documentele, sistemul de apărare aeriană care a ținut la distanță forțele rusești s-ar putea prăbuși în curând, permițându-i președintelui Vladimir Putin să își dezlănțuie avioanele de luptă în moduri care ar putea schimba cursul războiului.

Statele Unite au penetrat serviciile secrete rusești?

Documentele divulgate dezvăluie cât de adânc au penetrat Statele Unitserviciile de securitate și de informații ale Rusiei. Acest lucru a permis Washingtonului să avertizeze Ucraina cu privire la loviturile planificate de Moscova și să obțină informații despre planurile militare ale Rusiei.

Materialul întărește o idee pe care oficialii serviciilor de informații o recunosc de mult timp: Statele Unite au o înțelegere mai clară a operațiunilor militare rusești decât a planificării ucrainene.

Aparatul militar rusesc este atât de profund compromis, sugerează documentele, încât serviciile secrete americane au reușit să obțină zilnic avertismente în timp real cu privire la calendarul loviturilor Moscovei și chiar la țintele sale specifice.

Scurgerea de informații are potențialul de a provoca pagube reale efortului de război al Ucrainei prin expunerea agenților din Rusia.

Ce alte țări sunt numite?

Scurgerea de informații pare să meargă dincolo de materialele clasificate privind Ucraina. Analiștii în domeniul securității care au examinat documentele de pe site-urile de socializare spun că această colecție tot mai mare include, de asemenea, materiale informative sensibile despre Canada, China, Israel și Coreea de Sud.

Printre dezvăluiri:

  • Este posibil ca un grup de hackeri sub îndrumarea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei să fi compromis în februarie o companie canadiană de gazoducte și să fi provocat daune infrastructurii acesteia.
  • O evaluare a Pentagonului a concluzionat că liderii Mossad, serviciul de informații externe al Israelului, au încurajat personalul agenției și cetățenii israelieni să participe la protestele antiguvernamentale care au zguduit țara în martie. Oficialii israelieni au contestat raportul.
  • Poate că armata rusă se clatină, dar grupul privat de mercenari Wagner - condus de un aliat al președintelui rus Vladimir Putin - este înfloritor în mare parte din lume. Wagner lucrează pentru a zădărnici interesele americane în Africa și a explorat posibilitatea de a se extinde în Haiti.
  • Pentru a se pregăti pentru introducerea tancurilor avansate furnizate de NATO pe câmpurile de luptă din Ucraina, forțele rusești se pregătesc să plătească un bonus trupelor care reușesc să avarieze sau să distrugă unul.
  • Unul dintre documente prezintă o evaluare americană a scenariilor care ar putea determina Israelul să furnizeze arme Ucrainei, contrar politicii israeliene actuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE