Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski: Pierderea Bahmutului va fi cea mai mare victorie a Rusiei

Publicat de: Euronews

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că, în cazul în care trupele sale nu reușesc să rețină avansurile rusești în orașul Bahmut din estul țării, Moscova ar putea începe să caute sprijin internațional pentru un acord de pace care ar necesita ca Ucraina să accepte compromisuri semnificative.

Forțele ucrainene continuă să reziste cu înverșunare atacului Rusiei în Bahmut, unde au avut loc cele mai lungi și mai sângeroase lupte de la invazia Moscovei din 24 februarie anul trecut.

Bahmutul are o valoare strategică redusă

Asta în ciuda faptului că mulți analiști susțin că orașul în sine are o valoare strategică redusă. Zelenski a avertizat că dacă Rusia va prelua controlul complet asupra Bahmut, va fi reprezenta un succes militar major al Kremlinului.

"Aceasta va fi o victorie pentru el (Putin). El va vinde această victorie. El va vinde această victorie (Occidentului), societății sale, Chinei, Iranului, tuturor țărilor... El o va vinde societății sale. Dacă va simți puțin sânge - va mirosi că suntem slabi - va împinge, va împinge, va împinge", a explicat Zelenski.

De asemenea, Zelenski și-a subliniat intenția de a relansa dialogul cu China - care ar putea juca un rol-cheie în rezolvarea conflictului - care a refuzat să condamne războiul din Ucraina. Cu toate acestea, președintele chinez, Xi Jinping, s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, în timpul unei vizite de stat la Moscova săptămâna trecută. Discuțiile nu au părut să arate niciun semn de progres în ceea ce privește chestiunea încheierii războiului.

"Bineînțeles, primesc toate [invitațiile] diplomatice și publice și nepublice către [președintele] Chinei, către [liderul] Chinei. Și vreau să vorbesc cu el. Pentru că am avut contact cu el înainte de războiul pe scară largă, dar în tot acest an, mai mult de un an, nu am avut [contact] și chiar aștept [să] când echipele noastre vor găsi soluția", a declarat Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE