Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scrisoarea Mașei către tatăl său, condamnat la închisoare în Rusia pentru comentarii anti-război: „Te iubesc, ești eroul meu”

Alexei Moskaliov este un tată singur din Efremov, un oraș din regiunea Tula, din Rusia. În aprilie 2022, fiica sa, Mașa, în vârstă de 12 ani a realizat la școală un desen împotriva războiului din Ucraina. Reprezentanții școlii au chemat atunci poliția, care a interogat-o pe fată și l-a amenințat pe tatăl ei. După ce a fost verificată activitatea lui Moskaliov pe rețelele de socializare, acesta a fost în cele din urmă acuzat de discreditarea forțelor armate și condamnat la doi ani de închisoare, potrivit The Guardian.

Înainte de a afla că tatăl ei a fost condamnat, Mașa i-a scris o scrisoare din orfelinatul în care a fost plasată, ca pedeapsă pentru desenele sale anti-război.

„Bună tată, am nevoie să rămâi sănătos și calm”, a scris Mașa în scrisoarea care a fost publicată de avocatul lui Alexei Moskaliov, la cererea clientului său, potrivit New York Times.

Atât tatăl, cât și fiica au fost luați și duși la interogatoriu a doua zi după ce reprezentanții școlii au informat poliția. De asemenea, cei au fost interogați și de Serviciile Federale de Securitate (FSB), principalul succesor al temutului KGB sovietic. Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a condamnat miercuri procesul intentat lui Alexei Moskaliov. Sentința de doi ani și plasarea Mașei într-un orfelinat sunt „o rușine totală”, a scris Peter Stano, pe Twitter.

În scrisoarea sa, Mașa îi spune tatălui său că nu a greșit cu nimic: „Te iubesc foarte mult și ar trebui să știi că nu ai făcut nimic greșit”, a scris ea.

„Voi fi întotdeauna de partea ta și cred că tot ceea ce faci este corect. Cred că va fi bine și cred că vom fi împreună într-o zi”.

Memorial, unul dintre cele mai vechi și mai proeminente grupuri de apărare a drepturilor omului din Rusia, care a fost, de asemenea, supus la presiuni din partea Kremlinului, a declarat că îl consideră pe Moskaliov un deținut politic.

„Urmărirea penală a lui Moskaliov este motivată de opiniile sale politice și are ca scop intimidarea societății în ansamblu”, a declarat Memorial.

În scrisoare, Masha a spus că își admiră tatăl.

„Sunt mândră”, a scris ea. „Te iubesc, ești un erou. Eroul meu”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE