Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bărbat condamnat la închisoare în Rusia după ce a postat mesaje împotriva războiului din Ucraina. Alexei își crește fata singur

Un bărbat din Rusia care își crește singur fiica a fost condamnat la doi ani de închisoare, marți, după ce a publicat pe rețelele de socializare mesaje prin care critica războiul din Ucraina. Mai mult, fiica acestuia a dus la școală desene prin care contesta invazia rusă, motiv pentru care a intrat în vizorul autorităților ruse, relatează Euronews.com.

Alexei Moskaliov a fost pus sub acuzare în orașul său natal, Yefremov, iar cazul său a stârnit controverse la nivel internațional. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, a fugit din arestul la domiciliu și nu a fost prezent la Tribunal la pronunțarea sentinței în cazul său, arată documentele instanței. Rusul purta o brățară dotată cu GPS, prin care îi era monitorizată activitatea, însă ar fi reușit să o înlăture.

Moskaliov a fost acuzat în repetate rânduri c-ar fi discreditat Armata rusă, o infracțiune prevăzută în legea adoptată de autoritățile ruse la scurt timp după invadarea Ucrainei. El a fost pus sub acuzare, după ce a publicat pe rețelele de socializare o serie de postări despre atrocitățile comise de Rusia în Ucraina, în care făcea referire la regimul "terorist" de la Moscova.

Avocatul său și activiștii care l-au susținut pe parcursul procesului au precizat că problemele lui Alexei Moskaliov au apărut în primăvara anului 2022, după ce Maria, fiica sa de 13 ani, a dus la școală un desen care a reprezentat rachete zburând deasupra unui steag rusesc pe care scria "Glorie Ucrainei".

În aprilie 2022, Moskaliov a fost amendat din cauza mesajelor critice pe care le-a publicat pe rețelele de socializare. Apartamentul său a fost percheziționat în decembrie, iar un dosar penal a fost deschis pe numele lui luna aceasta.

Bărbatul a fost plasat în arest la domiciliu, iar fiica sa a fost dusă într-un orfelinat.

În timpul procesului, trei profesori și directorul școlii la care învață Maria au depus mărturie, spunând că au descoperit întâmplător postările prin care Moskaliov ”discredita” autoritățile ruse și că desenul realizat de fiica bărbatului nu are legătură cu dosarul. Astfel, au contrazis pledoaria avocatului apărării și a susținătorilor lui Alexei Moskaliov.

Rusul a respins acuzațiile și a insistat că nu are nicio legătură cu respectivele postări de pe rețelele de socializare. De altfel, el a subliniat că este ”împotriva” a ceea ce Kremlinul cataloghează drept ”o operațiune militară specială”.

”Ce poate să creadă cineva despre moarte, despre oamenii care mor? Mor adulți, mor copii. Numai în sens negativ, cum altfel poate spune oricine despre un război?, a afirmat bărbatul, potrivit Mediazona, un site independent de știri din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE