Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Charles Michel: UE pregăteşte un pachet de sprijin pentru Republica Moldova până la vară

Uniunea Europeană urmează să pregătească un pachet de sprijin pentru Republica Moldova până la vară, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu preşedinta Maia Sandu la Chişinău, unde se află într-o vizită oficială, relatează Deschide.md.

"Rusia continuă războiul din Ucraina şi voi sunteţi afectaţi. Aţi devenit o ţintă şi Rusia continuă să încerce să destabilizeze situaţia folosind atacuri cibernetice, proteste înscenate, etc. Credem în capacitatea guvernării de a le face faţă. Vă susţinem nu doar prin cuvinte, dar şi prin acţiuni concrete. În ultimul an am oferit sprijin în valoare de un miliard de euro, în special în domeniul energetic. La ultima şedinţă a Consiliului European, statele membre au solicitat pregătirea unui pachet de sprijin pentru R. Moldova până la vară", a declarat Charles Michel.

Charles Michel: Chişinăul are "prieteni mulţi şi puternici" la Bruxelles

Chişinăul are "prieteni mulţi şi puternici" la Bruxelles, care îşi doresc ca Republica Moldova să facă parte cât mai curând din familia UE, a afirmat Charles Michel, adăugând că "este o oportunitate istorică pentru Republica Moldova". "Sunt convins că trebuie să beneficiaţi de aceasta", a adăugat el.

În continuare, preşedintele Consiliului European a subliniat importanţa îndeplinirii de către autorităţile de la Chişinău a celor nouă condiţionalităţi pentru a lansa negocierile de aderare, dar şi a reformelor începute.

"Republica Moldova are toată susţinerea pentru parcursul său european. Vreau să felicit conducerea pentru eforturile de implementare a reformei justiţiei şi să declar că UE susţine toate eforturile guvernului pe acest subiect. Suntem gata să oferim expertiză şi ştim că se lucrează îndeaproape cu Comisia de la Veneţia. Vom continua să oferim mai multe instrumente de sprijin. Trebuie să vă oferim asistenţă financiară. E important să avem o decizie foarte clară despre cum oamenii din Republica Moldova pot fi ajutaţi", a menţionat Charles Michel.

Maia Sandu: ”Integrarea europeană asigură supravieţuirea Republicii Moldova”

La rândul său, Maia Sandu a subliniat importanţa integrării Republica Moldova în UE.

"Integrarea europeană e unicul drum care asigură supravieţuirea Republicii Moldova, transformarea ei într-o ţară liberă şi prosperă. Este unica şansă ca cetăţenii să trăiască în pace acasă. Trebuie să facem faţă atacurilor hibride îndreptate împotriva determinării noastre de a fi parte a lumii libere", a afirmat Maia Sandu.

"Am reuşit să ne întărim poziţiile, să consolidăm rezilienţa şi să fim mai puternici, inclusiv datorită ajutorului oferit de UE. Ne propunem să deschidem negocierile cât mai curând posibil. Suntem conştienţă că e un proces complex", a declarat Maia Sandu, care a ţinut să evidenţieze eforturile depuse în asigurarea unui sistem judiciar integru, dar şi în vederea dezvoltării economice.

Referitor la summitul Comunităţii Politice Europene, preconizat să aibă loc la începutul verii la Chişinău, Maia Sandu a afirmat că acest eveniment reprezintă o ocazie deosebită pentru Republica Moldova. "Este o dovadă a angajamentului ferm faţă de familia europeană, dar şi un puternic sprijin diplomatic. E un mesaj clar că nu suntem singuri şi că avem prieteni numeroşi şi puternici", a mai spus Maia Sandu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE