Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exerciții militare în Republica Moldova. Ministrul Apărării de la Chișinău: ”Există provocări de tip hibrid conduse în țară de Rusia”

Publicat de: Euronews

În Republica Moldova au început luni o serie de exerciții militare care vor dura două săptămâni. Armata de peste Prut se antrenează împreună cu militari din România, SUA și Regatul Unit. Scopul este schimbul de experiență între militarii forţelor speciale moldoveneşti, române, americane, britanice.

Conform scenariului, militarii din cele patru țări vor executa trageri de luptă avansate, paraşutări, exerciţii de antrenament în teren.

Care este cel mai mare risc de securitate pentru Republica Moldova

„Republica Moldova se află într-o perioadă destul de complicată referitor la starea din domeniul securității. Suntem nemijlocit la hotar cu războiul din Ucraina. E clar că cel mai mare pericol și amenințare actualmente vine din partea Rusiei, țară agresoare, care are forțe dislocate pe teritoriul Republicii Moldova, neconstituțional, care ar trebui să se retragă”, spune Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării din Republica Moldova.

Cel mai periculos scenariu

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării din Republica Moldova: „Aș atrage atenția că pericolul iminent actual, cu caracter militar, la securitatea Republicii Moldova nu există, pentru că rezultatele acțiunilor de luptă și implicarea partenerilor pentru susținerea cu echipamentele necesare pentru armata ucraineană au dat posibilitatea ca războiul să se desfășoare mult mai departe de hotarele Republicii, ceea ce ne face să ne concentrăm pe alte amenințări, care nu sunt legate de acțiuni militare.

Vorbim de provocările de tip hibrid care sunt conduse în Moldova de Federația Rusă cu implicarea întregului spectru al acestor activități, începând de la economie, problema gazelor, energia electrică și de securitate, pentru destabilizarea ordinii interioare în țară”.

Vulnerabilitățile Republicii Moldova

Potrivit ministrului Apărării din Republica Moldova, spațiul aerian reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile domenii la momentul de față.

„Posibilitatea de a trece anumite rachete, care ar traversa teritoriul Ucrainei mai există. Am avut mai multe incidente de acest fel”, a spus Anatolie Nosatîi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE