Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Maia Sandu cere întrunirea Consiliului Suprem de Securitate în Republica Moldova din cauza unei situații excepționale în justiție

Publicat de: Euronews

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu o ”situație excepțională din Justiție”. Decizia a fost adoptată în condițiile în care Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Cei 330 de magistrați reuniți în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor au blocat, vineri, alegerea primilor membri ai CSM, pentru a începe procesul de curățare a sistemului judecătoresc din Republica Moldova, relatează publicațiile Deschide.md, Newsmaker şi Ziarul Naţional din Chişinău, citate de Agerpres.

"Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor CSM. Înţeleg că judecătorii au decis totuşi să blocheze curăţarea justiţiei şi să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptăţii în R. Moldova. Anunţ că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situaţia excepţională din justiţie", a anunțat Maia Sandu într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Următoarea ședință a Adunării Generale a Judecătorilor va avea loc abia pe 28 aprilie. Singura hotătâre adoptată vineri se referă la înființarea unei comisii responsabile cu elaborarea unei declarații despre situaţia din sistemul judecătoresc, în viziunea magistraţilor. Magistraţii din R. Moldova admit că situaţia din justiţie e "catastrofală", ceea ce nu i-a împiedicat să-şi ia o pauză pentru mai bine de o lună, remarcă Ziarul Naţional.

Maia Sandu, în Parlamentul de la Chișinău: ”Suntem datori şi obligaţi în faţa cetăţenilor să pedepsim marii corupţi ”

În cadrul unui discurs susţinut vineri în Parlament de la Chișinău, Maia Sandu a cerut Guvernului şi Legislativului să creeze o instanţă specializată care să investigheze cazurile de mare corupţie şi de corupţie în sistemul justiţiei.

"Suntem datori şi obligaţi în faţa cetăţenilor să pedepsim marii corupţi şi să nu le permitem să ne mai controleze republica. În aceşti doi ani, justiţia a avut independenţa să facă dreptate oamenilor. Dar nu a făcut-o. Solicit parlamentului şi guvernului să creeze Curtea Anticorupţie, o instanţă specializată care să investigheze cazurile de mare corupţie şi de corupţie în sistemul justiţiei", a transmis Maia Sandu, subliniind că "nu mai avem timp să lăsăm corupţii din sistem să amâne la nesfârşit propria curăţare".

Maia Sandu: ”În 2030 Republica Moldova trebuie să fie ţară membră a Uniunii Europene”

Maia Sandu a îndemnat toate partidele politice din Republica Moldova să-şi unească eforturile pe calea integrării europene a statului.

"În 2030 Republica Moldova trebuie să fie ţară membră a Uniunii Europene. Acum este şansa noastră reală de a deveni membru cu drepturi depline al familiei europene. Avem susţinerea statelor UE. Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toţi", a subliniat Maia Sandu de la tribuna forului legislativ.

Președintele Republicii Moldova a amintit că timp de 30 de ani statul a fost condus de diferite partide şi politicieni care au încercat să meargă pe mai multe căi, însă toţi au eşuat.

"Nu mai vrem ca moldovenii să fugă în UE. Vrem ca Uniunea Europeană să fie la noi acasă... Am ales această cale, 'Moldova europeană', nu pentru că este uşoară, ci pentru că este unica şansă ca moldovenii să aibă o viaţă bună, în pace, în casa lor", a ţinut să evidenţieze preşedinta Sandu, îndemnându-i pe politicienii moldoveni, indiferent de culoarea politică, să se înhame la dificila sarcină de a construi o 'viaţă europeană' în Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova: ”Dinspre Kremlin ne vin doar ameninţări, embargouri şi şantaj”

De asemenea, ea i-a criticat în termeni duri pe politicienii din Opoziţie care promovează interesele Kremlinului la Chişinău, dar în acelaşi timp preferă să-şi trimită copiii la învăţătură în Occident, deţin paşapoarte ale statelor europene, au afaceri în UE şi chiar beneficiază de plăţi sociale din partea statelor pe care le blamează, notează Ziarul Naţional din Chişinău.

În timpul discursului susținut de Maia Sandu în Parlament, în sala de ședință nu au fost prezenți reprezentanţii Blocului comuniştilor şi socialiştilor (BCS), cei ai Partidului ŞOR, cărora le era adresat acest mesaj.

"Copiii unora dintre voi învaţă acolo (în UE), voi mergeţi acolo în vacanţă, alţii au şi paşapoarte europene, unii chiar beneficiază de plăţi sociale, fac afaceri în UE. Oare voi nu vreţi ca copiii Moldovei să trăiască ca în UE? Sau vreţi ca copiii voştri să fie aruncaţi în închisoare pentru că scriu o postare critică la adresa conducerii ţării, aşa cum se întâmplă în Rusia?", a întrebat retoric Maia Sandu.

"Oare nu vreţi ca moldovenii să aibă libertatea de a construi ţara aşa cum vor şi nimeni să nu se amestece în treburile interne ale ţării noastre? Aţi văzut multe grădiniţe, spitale şi şcoli reparate din bani de la Kremlin sau donaţii pentru dezvoltarea localităţilor? Dinspre Kremlin ne vin doar ameninţări, embargouri şi şantaj. De acolo vine doar război, suferinţă şi sărăcie. UE este unica noastră şansă de a construi o ţară în care doar cetăţenii ei au dreptul să-şi decidă soarta", a declarat Maia Sandu.

În opinia sa, unii politicieni "se fac deja luntre şi punte pentru a vinde R. Moldova Kremlinului".

''Din păcate, în parlament sunt şi deputaţi care nu reprezintă oamenii, ci reprezintă hoţii de miliarde. Ştiu că şi voi mă auziţi, chiar dacă nu sunteţi aici. Ei s-au vândut oligarhilor şi vor să vândă şi Moldova. Gruparea Şor are o misiune clară de la Kremlin şi FSB - să aducă războiul în R. Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări şi să dea jos prin violenţe guvernarea aleasă în mod democratic. Instituţiile Moldovei nu vor permite ca republica să fie închinată unor criminali", a punctat Maia Sandu, conform Ziarului Naţional

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE