Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu cere ajutorul României. „Trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate în această iarnă”

Preşedintele Republicii Moldova efectuează, marţi, o vizită în România. Înainte de a fi primită la la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, Maia Sandu a susținut un discurs în plenul Parlamentului, prin care a cerut ca România să sprijine Republica Moldova, în condițiile în care criza energetică se adâncește.

Principalele declarații făcute de Maia Sandu în Parlamentul României

„Pentru prima dată de când Republica Moldova și-a declarat independența, președintele Republicii Moldova alături de președintele României își dau mâna în forul legislativ suprem al României pentru a veni cu un mesaj comun în fața cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Astăzi, în aceste timpuri extrem de grele pentru toți, Republica Moldova și România nu doar își dau mâna, ci își croiesc împreună soarta ca parte a lumii libere. Republica Moldova în drum spre Uniunea Europeană, România mai puternică în UE.

România a știut să fie alături de noi de câte ori a fost nevoie; și atunci când a creat oportunități de studii pentru atâția tineri de pe malul stâng al Prutului, tineri care își aduc contribuția la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor, fie că se află oriunde în lume. Și atunci când a finanțat modernizarea a sute de grădinițe și atunci când a donat microbuze școlare, când a fost alături de noi cu ajutoare materiale și cu vaccin pentru a lupta cu pandemia. Și acum când ne furnizează energie electrică după ce Rusia a bombardat stațiile de energie electrică din Ucraina.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile făcute de România pentru noi. Știu cât de greu e să oferi ajutor atunci când e greu și în casa ta, dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice și decisive.

Avem nevoie unii de alții. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre, un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor în această regiune”, a afirmat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu: „Războiul este tot mai aproape”

„Războiul este tot mai aproape. Rachetele rusești care țintesc infrastructura ucraineană cad și pe pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri.

Din cauza războiului, trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate în această iarnă.

Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de șase ori în ultimul an și este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ceea ce privește electricitatea, după ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus la jumătate volumul de gaz livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă.

Asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică. Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim și Guvernul de la Chișinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile cu facturile ale unei familii s-au ridicat la 75% din venituri. Această vulnerabilitate energetică, șantaj politic și interferență în democrație, în politica internă și cea externă”, a afirmat ea.

Maia Sandu: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova”

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova care s-a solidarizat cu partidele proruse și este gata să dea foc la țară pentru a scăpa de închisoare.

Această grupare investește resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea și siguranța cetățenilor pentru interesul propriu.

Acum câteva zile, parte din acești hoți au fost incluși în lista sancțiunilor OFAC (Oficiul pentru Controlul activelor străine a Trezoreriei SUA) pentru acte de corupție în proporții deosebit de mari, pentru subminarea statului de drept, pentru coalizare cu serviciile secrete ruse și acțiuni de destabilizare a Chișinăului.

Corupții s-au înfrățit între ei și exploatează cinic necazul oamenilor și nemulțumirea față de creșterea prețurilor. Încearcă să ne creeze haos și să ne întoarcă din drumul european.

Am enumerat aceste provocări, nu pentru a ne plânge și nu pentru că nu le-ați cunoaște.

Republica Moldova alege să fie liberă și să continue parcursul european, indiferent de circumstanțe și că ne asumăm prețul libertății.

Atunci când cerem ajutor, nu o facem pentru un confort mai mare. Avem nevoie de ajutor să supraviețuim ca parte a lumii libere, pentru șansa unei vieți demne și în pace acasă. Aceasta este miza; un stat european la hotar cu România care contribuie la pace și securitate în regiune, nu o societate în haos, violență implicată în război.

Ar fi dramatic pentru noi, dar și pentru România, ca Republica Moldova să fie întoarsă din drumul ei spre democrație, spre marea familie europeană, un drum pe care ni-l dorim cu ardoare, dar pe care mergem de prea mult timp”, a mai precizat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu și Klaus Iohannis vor avea convorbiri tete-a-tete la Palatul Cotroceni. Potrivit agendei președintelui României, primirea președintelui Republicii Moldova a avut loc, la Palatul Cotroceni, la ora 13:15.

Vizita efectuată de Maia Sandu la București are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istorie. Președintele Republicii Moldova a convocat Consiliul Suprem de Securitate, deficitul de energie fiind principala temă de discuție.

De altfel, Maia Sandu le-a transmis cetățenilor moldoveni că depinde de fiecare dintre ei cum vor trece iarna. În plus, a cerut din partea Guvernului de la Chișinău măsuri obligatorii de reducere a consumului de electricitate în instituțiile publice.

Republica Moldova, care importă curent electric din Ucraina, este puternic afectată de distrugerea infrastructurii energetice din țara vecină, dar și de faptul că Transnistria nu îi mai furnizează electricitate. În plus, se confruntă și cu o problemă de aprovizionare cu gaze, după ce Gazprom a redus unilateral livrările către Republica Moldova cu 30%.

„În acest moment, în special după atacurile Federaţiei Ruse în Ucraina, pe lângă livrările de gaz care sunt incerte, vom avea probleme sau deja avem probleme şi cu livrările de energie electrică. De două zile avem insuficientă energie electrică contractată comercial şi în prezent ne bazăm pe acel contract de avarie între Moldelectrica şi Transelectrica, prin care preluăm o parte din energie. Soluţiile pe termen scurt, din păcate, în domeniul energetic sunt mai puţine. Personal, regret că Moldova nu a întreprins paşi mai curajoşi, în trecut, să-şi diversifice partenerii în domeniul energetic”, vicepremierul moldovean Andrei Spînu, într-un interviu acordat Agerpres.

De asemenea, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a precizat la finalul Consiliului pentru Energie, că Uniunea Europeană încercă să ajute Republica Moldova cu soluții alternative, dar sursele de finanțare sunt dificil de identificat.

„În Moldova situația este tot mai grea, pentru că Moldova se bazează pe Ucraina pentru 30% din importurile de electricitate, iar blocarea forțată a exporturilor de electricitate din Ucraina pune probleme majore Moldovei. Este un nou exemplu clar al modului cum folosește Rusia furnizarea de energie ca o armă, iar țara, Moldova, și-a asigurat deja livrări alternative din România, dar nu sunt suficiente. Încercăm împreună cu comunitatea de energie să ne asigurăm că Moldova poate importa gaze și electricitate din surse alternative, altele decât cele din Transnistria”, a precizat Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE