Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE facilitează exporturile de produse agricole din Republica Moldova

Publicat de: Euronews

Comisia Europeană a propus joi un regulament care permite îmbunătăţirea temporară a accesului pe piaţă pentru unele produse din Republica Moldova, care reprezentau obiectul unor contingente tarifare la intrarea în UE. Astfel, cantităţi mai mari de prune, struguri şi alte produse agricole din Republica Moldova ar trebui să ajungă în curând pe pieţele europene, fără tarife, relatează Agerpres.

Produsele din Republica Moldova pot intra în UE fără tarife vamale

Măsurile propuse acoperă şapte produse pentru care exporturile din Republica Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireşe şi suc de struguri.

Acesta este un gest de solidaritate a UE menit să ajute Republica Moldova să facă faţă pierderii principalelor sale pieţe şi centre de tranzit pentru produsele agricole esenţiale, ca urmare a războiului de agresiune nejustificată purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Practic, toate produsele din Republica Moldova pot intra deja în UE fără tarife vamale în cadrul zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare UE-Republica Moldova (DCFTA).

Această liberalizare suplimentară a importurilor în UE îi va ajuta pe producătorii şi exportatorii din Republica Moldova să depăşească pierderile de pe piaţă pe care le-au suferit ca urmare a războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Republica Moldova beneficiază de un acord de asociere cu UE

„Agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei afectează în mod grav nu numai economia Ucrainei, ci şi pe cea a vecinilor săi şi a vecinilor noştri, în acest caz Republica Moldova. Decizia de joi, care a mărit de peste două ori cantităţile a şapte contingente pentru principalele exporturi agricole din Republica Moldova, este un semn tangibil al solidarităţii UE”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Republica Moldova beneficiază începând din 2014 de un acord de asociere cu UE, inclusiv de acordul privind zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare. Acest sistem comercial preferenţial a permis Republicii Moldova să profite de eliminarea tarifelor la exporturile către UE ale tuturor mărfurilor, cu excepţia celor şapte produse agricole.

De asemenea, UE sprijină Republica Moldova cu asistenţă financiară semnificativă pentru a ajuta ţara să facă faţă situaţiei create de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„Sper că această măsură fără precedent îi va ajuta pe producătorii din Republica Moldova să atenueze unele dintre presiunile pieţei pe termen scurt. Pe termen lung, îi încurajăm pe omologii noştri din Republica Moldova să investească în capacităţi de prelucrare şi în producţia cu o valoare adăugată mai mare. Creşterea în continuare a calităţii produselor lor va contribui la consolidarea poziţiei producătorilor din Republica Moldova pe piaţa UE. Suntem pregătiţi să oferim asistenţă tehnică în acest sens”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE