Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Mai multe state, printre care România, vor sancţionarea oligarhilor proruşi din Republica Moldova

Invazia Ucrainei de către Rusia a stârnit temeri de interferență din partea Moscovei în fostele republici sovietice.

Potrivit Politico, mai mulți miniștri de externe europeni, printre care și Bogdan Aurescu, au cerut luni ca UE să sancționeze oligarhii implicați în „tentative de destabilizare” în Moldova și Georgia, pe fondul temerilor tot mai mari de interferență rusă.

”Aceste două țări se confruntă cu încercări de destabilizare care necesită cea mai mare vigilență a noastră și ar putea justifica faptul că începem să luăm în considerare să-i țintim pe cei responsabili pentru aceste încercări”, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE.

Inclusiv România a cerut blocului să sancționeze oligarhii în cauză

Atât omologii români, cât și estonii au cerut, de asemenea, blocului să sancționeze oligarhii pro-ruși din Moldova.

Urmas Reinsalu din Estonia a spus că UE „are responsabilitatea de a înrola și de a crea un nou mecanism de sancțiuni împotriva agenților de împuternicire ruși, împotriva acelor oligarhi din Moldova care pregătesc o lovitură de stat”.

Moldova a primit statutul de candidat la UE în iunie anul trecut, împreună cu Ucraina, în timp ce Georgia va trebui mai întâi să implementeze mai multe reforme, inclusiv reprimarea influenței politice și economice a oligarhilor.

La începutul acestei luni, ministrul de Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco, a declarat că „Moscova, grupurile de interese și oligarhii fugari ” își unesc forțele pentru „schimbarea cursului democratic la Chișinău”, într-o referire puțin voalată la oligarhul pro-rus Ilan Shor, care a fost acuzat de finanțarea protestelor împotriva guvernului pro-UE al Republicii Moldova.

Între timp, mii de oameni au manifestat la Tbilisi în urmă cu două săptămâni pentru a protesta împotriva unui controversat proiect de lege „agenților străini”, despre care președintele Georgiei a spus că a fost dictat de Moscova .

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE