Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacțiile liderilor politici la ședința comună a parlamentelor din Republica Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, sâmbătă, că recomandarea Comisiei Europene ca ţara sa să obţină statutul de candidată la aderarea la UE reprezintă un rezultat mult aşteptat şi a subliniat că în acest drum contează pe sprijinul şi ajutorul României.

„Ieri, am primit recomandarea din partea Comisiei Europene de a obţine statutul de ţară candidată la UE. Este un rezultat mult aşteptat de cetăţenii Republicii Moldova şi care ne dă energia şi motivarea să muncim mai mult şi mai bine pentru a transforma societatea şi economia Republicii Moldova pentru atingerea standardelor Uniunii Europene. Contăm în acest drum pe sprijinul şi ajutorul României. România a fost mereu alături de noi", a spus Maia Sandu, în discursul susţinut la ședința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova.

Florin Cîţu: Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană.

„În şedinţa comună de astăzi reafirmăm legătura specială dintre ţările noastre. (...) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova, dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc”, a afirmat Florin Cîţu.

El a subliniat că România este şi va fi cel mai consecvent partener al Republicii Moldova.

Preşedintele Senatului a vorbit şi despre războiul din Ucraina şi a subliniat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul UE.

Marcel Ciolacu, la Chişinău: Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună

 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat sâmbătă că România şi Republica Moldova trebuie să facă „un nou pas” şi să muncească împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor celor două ţări.

„Astăzi, trebuie să facem un nou pas şi să muncim împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relaţiilor noastre bilaterale şi obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv. (...) Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri. Această construcţie comună începe chiar de aici, de la Chişinău”, a spus Marcel Ciolacu.

El a adăugat că România „nu doar recunoaşte destinul european al Republicii Moldova”, dar doreşte şi crede „într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană” a acestei ţări. 

Parlamentele României şi Republicii Moldova se reunesc în şedinţă comună la Chişinău

Parlamentul României şi cel al Republicii Moldova vor avea, sâmbătă, o şedinţă comună la Chişinău, la finalul căreia va fi adoptată o Declarație comună a celor două parlamente, anunță Agerpres.

Legislativul de la Bucureşti este reprezentat de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de senatori şi deputaţi.

Preşedinţii Parlamentelor României şi Republicii Moldova, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, respectiv Igor Grosu, vor susţine o conferinţă de presă după adoptarea declaraţiei comune.

În cadrul vizitei delegaţiei Parlamentului României în Republica Moldova este prevăzută şi o ceremonie de depunere de coroane de flori de către preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE