Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia amenință din nou Republica Moldova. Chișinăul rămâne ferm și anunță că se va alinia la sancțiunile impuse Rusiei de UE

Republica Moldova va avea de suferit pentru că va aplica și ea sancțiunile impuse de Bruxelles Rusiei. Declarația vine de la purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Maria Zaharova nu a explicat însă și care vor fi consecințele acestor așa numite contra-măsuri.

Oficialul guvernamental de la Moscova a fost puternic deranjată de recenta decizie a Republicii Moldova de a folosi oficial limba română și nu așa numita limbă moldovenească. O lege în această chestiune tocmai a fost promulgată de președinta Maia Sandu. Astfel de inițiative, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, ar arăta doar intenția guvernului de la Chișinău de a distruge țara. Maria Zaharova susține că sancțiunile occidentale, la care se adaugă și Republica Moldova, stârnesc reacții pe măsură.

”Cum se știe, deciziile luate de Uniunea Europeană nu au rămas fără răspuns. Deci, când oficial vor fi impuse aceste sancțiuni (pentru cetățenii ruși), vom fi nevoiți să venim cu un răspuns adecvat și pentru Republica Moldova. Aș vrea să subliniez că nu va fi o alegere făcută de noi, va fi o reacție oferită deciziilor neprietenoase,” a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Protestele pro-ruse din Republica Moldova

Declarațiile făcute la Moscova de Maria Zaharova nu stârnesc însă teamă la Chișinău. Țara este angajată pe drumul spre Uniunea Europeană și condamnă ferm invadarea Ucrainei.   

”Sunt mai multe pachete de sancțiuni care vizează acțiunile Federației Ruse și agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Deci sunt mai multe pachete legale. La această etapă, noi am fost invitați să ne aliniem doar la acest pachet de sancțiuni legate de drepturile omului și ulterior, pe măsura invitațiilor din partea Uniunii Europene, vom mări rata de aliniere la sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană,” a explicat Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova.

Pe fondul războiului din Ucraina, Republica Moldova susține că Moscova se amestecă în treburile interne și că ar fi lansat un război hibrid pentru înlăturarea administrației pro-europene. În ultima perioadă, partide pro-ruse au organizat proteste în Chișinău, despre care autoritățile susțin că ar fi sprijinite de Moscova. Iar recent, mai multe persoane au fost reținute de către Serviciul de Securitate, fiind bănuite că se pregăteau de diversiuni și provocări în timpul protestelor. Oficiali ai forțelor de ordine au spus chiar că aceștia ar fi urmat să fie plătiți de un presupus spion al Rusiei, care se ocupa și de pregătirea lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE