Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

"Rusia vrea să preia puterea în Moldova, dar nu cu tancuri, ci cu bandiți". Avertismentul consilierului lui Zelenski pentru Chișinău

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a avertizat că "Rusia vrea să preia puterea" în Republica Moldova, însă acest lucru nu se va întâmpla "cu tancuri" ca în Ucraina, ci cu "bandiți", făcând aluzie la posibilitatea organizării unei lovituri de stat. Într-un interviu acordat postului de televiziune TV8, oficialul ucrainean i-a îndemnat pe cetățenii Republicii Moldova să facă "alegerea corectă" deoarece "dacă vreți să trăiți într-un lagăr, susțineți forțele pro-ruse".

Podoliak a făcut aceste afirmații în contextul în care duminică sunt anunțate proteste în Chișinău, capitala Republicii Moldova. Președintele Maia Sandu a avertizat încă de la începutul săptămânii că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova cu „diversioniști, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Faceți întotdeauna alegerea corectă. Invariabil. De ce? Pentru că, dacă te lași prins de emoțiile greșite sau te sperii, te poți trezi într-o țară foarte, foarte rea. Ea poate strica viitorul multor oameni, mai ales al copiilor. Noi înțelegem foarte bine acest lucru și Rusia a fost atât de nerăbdătoare cu noi, înțelegând că noi aici nu vom ceda niciodată sub niște proteste, mitinguri pro-rusești, adică acest lucru este imposibil de imaginat aici la Kiev și de aceea, Rusia a adus tancuri.

În Moldova, Rusia vrea să facă altceva, vrea să preia puterea pentru a vă face ceea ce ne-a făcut și nouă. Numai că nu cu tancuri, ci cu bandiți. Gândiți-vă corect ce înseamnă un protest pro-rusesc. Pe urmă veți fi gata să alergați prin lume în căutarea unei alte case?

Pentru că acolo unde e Rusia, nu există Ucraina, Moldova, nu există România, nu există Bulgaria, nu există nicio țară în afară de lumea lagărului rusesc. Unde domină și conduc bandiții, unde domină și conduc condamnații, unde conduc militarii care jefuiesc, ucid și violează”, a declarat Mihail Podoliak în interviul acordat postului de televiziune TV8.

Consilierul președintelui Volodimir Zelenski le-a spus cetățenilor moldoveni să aleagă Rusia dacă vor să trăiască într-un lagăr de concentrare” sau puterea proocidentală susținută de Maia Sandu dacă vor o viață „într-o lume liberă”.

„Voi pur și simplu când auziți cuvântul «Rusia», înțelegeți întotdeauna ce înseamnă acest cuvânt. Nu înseamnă dreptul la alegere, dreptul la viață, dreptul la libertate. Dacă vreți să trăiți într-un lagăr, susțineți forțele pro-ruse. Vreți să trăiți într-o lume liberă, unde, da, înțeleg, este întotdeauna dificil, dar totuși există o alegere, alegeți Sandu”, a mai precizat Podoliak.

Duminică, sunt anunțate proteste antiguvernamentale la Chișinău. Cu o zi înainte, Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a efectuat peste 20 de percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic Șor, fiind vizați membri implicați în transportul și plata cetățenilor din diferite regiuni ale țării pentru a participa la protestele organizate de partidul oligarhului începând cu septembrie 2022. Opt persoane au fost reținute, conform publicației Ziarul de Gardă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE