Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu: "Când ne uităm la ceea ce face Rusia în Ucraina este limpede că neutralitatea nu ne poate apăra"

"Când ne uităm la ceea ce face Rusia în Ucraina este limpede că neutralitatea nu ne poate apăra", a declarat președinta Republicii Molodva în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen.

Oficialul Republicii Moldova a spus liderilor comunității internaționale reuniți la Munchen că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este dovada clară că doar neutralitatea nu poate apăra Chișinăul de agresiunea Moscovei și că Republica Modova trebuie să fie parte din noua arhitectură de securitate europeană, potrivit deschide.md.

"Neutralitatea te poate apăra doar atunci când celelalte state o respectă", a mai spus Maia Sandu, drept răspuns la o întrebare lansată de un parlamentar ucrainean, în cadrul unei dezbateri intitulate "Dincolo de NATO: Parteneriate pentru securitatea europeană", la care a mai fost prezent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, premierul Danemarcei, Mette Frederiksen, și președintele Finlandei, Sauli Niinisto.

Președinta Republicii Moldova a spus că în acest moment legiuitorii de la Chișinău nu au suficient sprijin pentru a schimba statutul de neutralitate, prevăzut în constituție - și nu au sprijin deoarece populația Moldovei se află sub influența propagandei ruse.

"Una dintre dintre pistele propagandei ruse este aceea că neutralitatea înseamnă că țara nu ar trebui să își consolideze sectorul apărării. Acest lucru nu are niciun sens, dar din nefericire sunt mulți cetățeni care sunt speriați de război și care cumpără acest tip de propagandă”, a mai spus aceasta.

Maia Sandu a precizat că această discuție despre neutralitate nu înseamnă că Republica Moldova nu trebuie ajutată.

Potrivit acesteia, "în mod clar, Moldova ar trebui ajutată să își consolideze sectorul apărării și Moldova ar trebui să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE