Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Conferința de securitate de la Munchen, deschisă de Zelenski. Sute de oficiali participă la discuții. Cine reprezintă România

Conferința de securitate de la Munchen se deschide vineri cu un mesaj video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, precum și cu discursuri ale președintelui francez Emmanuel Macron și ale cancelarului german Olaf Scholz. Principalul subiect al reuniunii este războiul din Ucraina, la aproape un an de la declanșarea conflictului armat. La discuții iau parte oficiali din 96 de țări, cu excepția Rusiei care a doua oară consecutiv nu va fi reprezentată de niciun demnitar.

În 2022, a existat o invitație pe numele ministrului rus de Externe, însă Serghei Lavrov a decis să nu participe. Gestul său a fost interpretat ca un semnal că decizia de lansare a invaziei asupra Ucrainei fusese deja luată, notează agenția DPA, citată de Agerpres.

La reuniunea anuală din Bavaria se discută despre implicațiile războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, precum şi stabilitatea şi securitatea regională.

VEZI GALERIA
4 imagini

România l-a trimis pe Angel Tîlvăr la conferinţa de securitate de la Munchen

La conferința de securitate de la Munchen, România este reprezentată de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care va fi prezent la reuniune de vineri până duminică. Tîlvăr va participa la sesiunile din cadrul conferinţei centrate pe evoluţiile de securitate în plan regional, implicaţiile războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, precum şi stabilitatea şi securitatea regională.

De asemenea, ministrul Apărării va participa la dezbaterile pe marginea Raportului conferinţei (Munich Security Report), document care evidenţiază schimbările din mediul de securitate şi consecinţele războiului neprovocat şi nejustificat purtat de Federaţia Rusă în Ucraina. Raportul evidenţiază necesitatea unei reevaluări a viziunii privind ordinea internaţională bazată pe reguli, în vederea consolidării rezilienţei democratice.

Angel Tîlvăr va participa la un mic dejun de lucru organizat de Cohen Group, la un dejun de lucru oferit de omologul german, Boris Pistorius, precum şi la dezbateri.

Kamala Harris, discurs în prima zi a conferinței de securitate de la Munchen

Conferința de securitate de la Munchen 2023 este prezidată pentru prima oară de Christoph Heusgen, fost consilier pentru politică externă al fostului cancelar german Angela Merkel. El a explicat că a decis să nu invite o delegație rusă la reuniune, pe motiv că nu vrea să ofere președintelui rus Vladimir Putin și Guvernului său o platformă pentru propaganda lor.

Față de edițiile din anii precedenți, au fost excluși de pe lista invitaților oficiali din Iran și reprezentanți ai partidului extremist „Alternativa pentru Germania”.

La conferința de securitate de la Munchen participă 40 de şefi de stat sau de Guvern şi aproape 100 de miniştri.

Printre oficialii care vor lua cuvântul în prima zi a evenimentului se numără vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris.

În marja reuniunii, președintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz vor avea o întrevedere în care vor aborda situaţia din Kosovo. Ulterior, cei doi lideri se vor întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda, în aşa-numitul format al Triunghiului Weimar.

Conferinţa de securitate de la Munchen, dezbateri la un an de la declanșarea războiului din Ucraina

Cea de-a 59-a ediţie a MSC va fi găzduită de hotelul Bayerischer Hof din Munchen. Timp ce trei zile, MSC va oferi încă o dată o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt cu privire la provocările la adresa securităţii mondiale actuale. La aproape un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, MSC 2023 va reprezenta şi un prilej de a analiza coeziunea alianţei şi angajamentul politic faţă de ordinea internaţională bazată pe reguli.

La MSC 2023 vor fi prezenţi peste 450 decidenţi din întreaga lume, printre care şefi de stat, prim-miniştri, miniştri, personalităţi internaţionale şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale şi ai mediului de afaceri, jurnalişti şi profesori universitari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE