Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Maia Sandu: Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova cu „diversioniști, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat, luni, că Rusia pregătește o lovitură de stat la Chișinău în care ar putea fi folosiți „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil care să întreprindă acțiuni violente”.

Maia Sandu a afirmat că „declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmare de instituțiile noastre”.

„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice.

În perioada octombrie-decembrie, poliția și Serviciul de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și a oprit tentativele de violență.

În toamnă s-a pus accentul pe criza energetică ce trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a menționat că „prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.

„Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive.

De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru”, a mai precizat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu: „Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși”

Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile Republicii Moldova „lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control”.

În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiune ȘOR i toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plathoniuc.

Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău cu una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei.

Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării.

Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice și ale grupărilor criminale și toți cei care își protejează pe aceștia trebuie să fie trași la răspundere. (...)

Vreau să vă rog să rămânem vigilenți, să fim atenți și să credem informațiile oficiale pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informațional. Încercările Kremlinului de a aduce violența în țara noastră nu vor reuși. Să păstrăm calmul și să credem în Republica Moldova”, a mai spus Maia Sandu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE