Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova își propune să adere la UE în 2030, susține ministrul de Externe de la Chișinău

Republica Moldova își propune să adere la UE în 2030, potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

Nicu Popescu a făcut declarația în cadrul unei conferințe de presă organizată la un an de la depunerea cererii de aderare a Moldovei la UE. Potrivit oficialului moldovean, în decursul acestui an a fost elaborat un plan de implementare a setului de condiționalități impuse de Comisia Europeană, care vizează în mare măsură reforma justiției, informează IPN.

Un al doilea plan include 33 de capitole de negociere care se află în curs de consultări.

Potrivit MAEIE, "chiar ieri au avut loc discuții în cadrul unui grup de lucru la care au participat reprezentanții societății civile pentru a ajusta acest plan", a mai spus Nicu Popescu.

Instituțiile Republicii Moldova au lucrat alături de instituțiile UE pentru a pune la punct mai multe probleme.

"Știți foarte bine că a fost lansată și platforma de sprijin pentru Republica Moldova, care ne-a ajutat să gestionăm criza refugiaților și să asigurăm buna funcționalitate a statutului. Toate aceste eforturi țin nu doar de acte, planuri sau acțiuni de ordin diplomatic. În acest an am reușit să realizăm mai multe lucruri pentru cetățeni și economie. Republica Moldova a moștenit un domeniu energetic dependent de Gazprom, iar cu ajutorul partenerilor externi am reușit să intrăm în această iarnă pregătiți, inclusiv datorită sprijinului partenerilor europeni am reușit să stocăm gaze, astfel încât să putem asigura încontinuu casele cu energie electrică și termică", a explicat Nicu Popescu.

De asemenea, ministrul Moldovean a contrazis opiniile potrivit cărora Moldova a primit statutul de stat candidat la aderare datorită contextului războiului din Ucraina.

"Noi am reușit să devenim stat candidat la aderare datorită efortului diplomatic comun dintre Președinție, Parlament, Ministerul de Externe și alți colegi din Guvern", a spus Nicu Popescu.

Ce obiective are Republica Moldova pentru 2023

Nicu Popescu a vorbit și despre obiectivele Moldovei pentru 2023.

"Avem obiective destul de ambițioase cu Uniunea Europeană, precum ar fi misiunea de consiliere a politicii externe și de securitate a UE, continuăm discuțiile cu partenerii UE pentru a dezvolta parteneriatul nostru în contextul obiectivelor de pace. Totodată, discutăm cu UE și despre asistența externă și alte zeci de lucruri care se întâmplă și vor aduce Republica Moldova în UE. În săptămânile și lunile care vin așteptăm și concretizarea cum va funcționa platforma comună pentru achiziție de gaz, o platformă inițiată de Uniunea Europeană", a spus ministrul.

Restanțele în procesul de aderare la UE ale Republicii Moldova

"Unele dintre rigori țin de ordin politic, legislativ. De exemplu, reforma justiției, funcționarea statului de drept, consolidarea democrației. Totodată, există și rigori de ordin practic, de infrastructură. Este semnalat că Republica Moldova trebuie să își îmbunătățească destul de mult securitatea rutieră, să dezvolte infrastructura de trecere a frontierei, ori în momentul aderării Republica Moldova va fi țara care se va afla la frontieră externă a UE", a spus ministrul cu privire la aspectele pe care Moldova le mai are de îndeplinit în procesul de aderare la UE.

Nicu Popescu a reiterat că locul Republicii Moldova este în UE.

"Astăzi, mai mult ca niciodată, uitându-ne la ce se întâmplă la est de noi, la ceea ce se întâmplă în ultimele 12 luni cu țara noastră, trebuie să spunem sus și clar că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și vom reuși să ne păstrăm libertatea și pacea doar alături de UE", a conchis ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE