Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The Times: Republica Moldova, o posibilă țintă a Rusiei

Rusia caută să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, iar mai multe „indicii" arată că un atac asupra acestei foste republici sovietice este posibil, într-un viitor apropiat,  afirmă surse militare ucrainene citate de cotidianul britanic The Times, potrivit Agerpres.

O astfel de situație le-ar permite forțelor ruse să pătrundă în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, dinspre vest.

„Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este crucială. Dacă ruşii încep să obţină controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai uşor (de cucerit - n.r.) şi ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială", a declarat pentru cotidianul britanic o sursă militară ucraineană.

Alertă la Chișinău

„Toate instituțiile statului sunt în regim de alertă, încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol.”, transmite Ala Diaconu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, pentru postul TV8 de la Chișinău.

Diaconu mai spune că la aceleași concluzii au ajuns și partenerii internaționali ai țării. Analiștii politici de la Chișinău sugerează că apariția unor astfel de informații ar fi coordonată de Kremlin, cu scopul de a provoca panică. Presa din Republica Moldova îl citează și pe europarlamentarul român Siegfried Mureșan potrivit căruia săptămâna aceasta Parlamentul European va aproba o rezoluție de susținere a Republicii Moldova.

Rusia ar putea crea un „pretext” pentru a interveni în Republica Moldova care să se suprapună cu defilarea de 9 mai, când ruşii sărbătoresc Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea naziştilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai precizează Agerpres.

False ordine de chemare la exerciții militare

În Republica Moldova au apărut ordine false de chemare la exerciții de mobilizare trimise cetățenilor, semnate din partea Centrelor militare din Chișinău, transmite pe Facebook Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Aceștia au negat veridicitatea documentelor.

Livretele aveau greșeli ortografice și erau ștampilate din partea unui Liceu din Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE