Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Iohannis despre aderarea României la Schengen: "Nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precizând că acest proces trebuie să fie finalizat în cursul acestui an.

"Nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie sau din altă parte, însă ambiţia noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România, în varianta cea mai bună şi pentru Bulgaria. Nouă ne convine cel mai bine să intrăm împreună în Schengen. Problema este mult mai mult decât o problemă a României sau a Austriei sau a unor funcţionari din Bruxelles, este o problemă a Uniunii Europene să rezolvăm această chestiune. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede, cu atât mai bine, dacă vrem ca cetăţenii noştri să creadă în continuare că Uniunea Europeană este un spaţiu nu doar al Pieţei Unice, ci şi a libertăţii de mişcare", a punctat Klaus Iohannis, după întrevederea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care se află într-o vizită la Bucureşti.

Creșterea euroscepticismului în România

Şeful statului a subliniat că pentru România aderarea la Schengen rămâne un obiectiv naţional. 

"Suntem toţi foarte implicaţi pentru a ajunge la acest rezultat, eu şi premierul, membrii Guvernului, diplomaţii, Reprezentanţa de la Bruxelles. Este un proces complicat de negociere fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiţi. Toată lumea a acceptat că noi suntem pregătiţi, România este pregătită, îndeplineşte absolut toate condiţiile", a adăugat Iohannis.

Preşedintele s-a declarat îngrijorat cu privire la creşterea euroscepticismului în România, arătând că şi eşecul aderării la Schengen este una dintre cauze, pe lângă războiul din Ucraina, criza energetică, inflaţia.

"Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt, dacă e război la graniţă, criză peste criză şi mai vine şi un refuz cum a fost cel pe Schengen credem că este de înţeles că cel puţin temporar unii români îşi pierd puţin răbdarea, dar sunt convins că pe măsură ce aceste chestiuni se rezolvă vom reveni la optimismul şi încrederea faţă de UE, fiindcă românii sunt proeuropeni, sunt pro Uniunea Europeană", a mai spus Klaus Iohannis, care a adăugat că este datoria politicienilor să explice oamenilor mai mult şi mai bine ce face UE şi cum abordează problemele cu care se confruntă oamenii.

La rândul său, preşedintele Consiliului European a pledat pentru explicaţii mai bune date oamenilor, arătând că este posibil ca o dezamăgire să fie legată de faptul că România nu a intrat în spaţiul Schengen.

Discuţiile dintre cei doi oficiali, desfăşurate la Palatul Cotroceni, au vizat şi Republica Moldova şi războiul din Ucraina. De altfel, în cursul zilei de marţi, preşedintele Consiliului European va efectua o vizită în Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE