Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cronologia celor mai importante evenimente din ultimele 12 luni de conflict

De aproape un an, inimaginabilul se petrece lângă noi: un război în Europa. Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie 2022. După aproape un an de război, e la fel de actuală o pancartă care s-a viralizat la câteva zile după invazie. Pe ea scria: ,,Dacă Rusia oprește lupta, nu va mai fi război. Dacă Ucraina oprește lupta, nu va mai fi Ucraina”.

De aproape un an, Ucraina se bate pentru supraviețuire. Cere arme și bani, iar până acum, a primit tancuri de ultimă generație, lansatoare de rachete și drone, care au ajutat-o să respingă atacurile Rusiei. De cealaltă parte, președintele Rusiei a decretat mobilizarea parțială, pentru a arunca în luptă încă 300 de mii de soldați.

În septembrie, Vladimir Putin a avertizat că ,,în cazul unei amenințări asupra integrității teritoriale a Rusiei, va face uz de toate armele de care dispune. Putin a insistat că nu este un bluff. Marea întrebare rămâne totuși care este linia roșie în acest război, fără să știm nici cât va mai dura, nici ce va însemna pentru noi sfârșitul lui.

Pe 24 februarie se împlinește un an de la escaladarea războiului din Ucraina, odată cu invazia Rusiei. Tensiunile dintre cele două țări existau din anul 2014, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea.

Ucraina consideră că începutul ocupației rusești a Peninsulei Crimeea este în perioada 20-22 februarie 2014, când Moscova a început acțiuni agresive deschise acolo. Iar încă din 24 februarie, când militarii ruși au blocat drumurile către Sevastopol și au ocupat instituțiile reprezentative, se vorbea despre un referendum privind independența Crimeei.

Referendumul a avut loc pe 16 martie 2014, sub ocupație militară rusă și s-a transformat într-unul privind alipirea la Rusia.

În martie 2021, Rusia începe o amplă consolidare militară de-a lungul frontierei cu Ucraina, acumulând peste 190.000 de soldați și echipamente. Oficialii ruși negau că ar planifica invadarea Ucrainei.

Aproximativ un an mai târziu, mai exact pe 21 februarie 2022, Rusia a recunoscut Republica Populară Donețk și Republica populară Luhansk, cele două state separatiste autoproclamate în Donbas. O zi mai târziu, pe 22 februarie 2022, Consiliul Federației Rusiei a autorizat folosirea forței militare, iar soldații ruși au intrat în ambele teritorii.

VEZI GALERIA
9 imagini

Fotografii: Associated Press

Un an de război în Ucraina. Cronologia celor mai importante evenimente

Escaladarea războiului ruso-ucrainean s-a produs pe 24 februarie 2022, când paramilitarii susținuți de Rusia cuceresc sud-estul Ucrainei – regiunea Donbas, formată din oblasturile Luhansk și Donețk

În primele zile ale invaziei, eforturile rușilor s-au concentrat pe Kiev, în capitala Ucrainei având loc mai multe bombardamente.

3 martie

S-au format cordoane umanitare pentru evacuarea civililor din Ucraina.

7 martie

Un oficial ucrainean anunță că 625 de rachete au fost trase deja de Rusia în Ucraina, de la începutul invaziei.

Până la sfârșitul lui martie, Rusia pretindea că deține controlul a 93% din Luhansk și 54% din Donețk.

30 martie

Eforturile rușilor s-au mutat pe Donbas, regiune unde se vorbește predominant limba rusă (potrivit unui sondaj ucrainean din mai 2022, 82% dintre ucraineni în teritoriile ocupate au o atitudine negativă față de Moscova.)

3 aprilie

Masacrul de la Buch: 20 de cadavre au fost văzute de reporteri și, potrivit primarului din Bucea, 280 de cadavre îngropate.

22 mai

Președintele Ucraina, Volodimir Zelenski, prelungește legea marțială.

24 mai

Administrația din Herson cere bază militară rusă. Zelenski a afirmat că 50-100 de soldați ucraineni erau uciși pe zi, și că peste 70 de soldați au fost uciși într-un singur atac asupra unei baze militare din apropierea Kievului.

29 mai

Volodimir Zelenski ajunge la Harkov, aceasta fiind prima vizită a președintelui ucrainean în afara capitalei Kiev, de la debutul războiului.

1 iunie

SUA au fost de acord să trimită Ucrainei sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (M142 HIMARS), cu condiția ca liderii ucraineni să garanteze că nu va fi folosit împotriva unor ținte din Rusia. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că această mișcare “toarnă gaz pe foc”.

2 iunie

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia controlează 20% din teritoriul ucrainean, echivalent cu 125.000 kmp.

15 iunie

Rusia afirmă că a distrus un depozit de muniții din Donețk, o stație radar de control aerian în Lisiciansk și a ucis 300 de ucraineni în urma unor lupte violente.

17 iunie

Sir Tony Radakin, șeful statului major al apărării din Marea Britanie, spune că Vladimir Putin a folosit 25% din puterea armatei sale pentru o cantitate infimă de teritoriu, iar 50.000 de oameni sunt fie morți, fie răniți.

18 iunie

Statele Unite iau în considerare dublarea numărului de sisteme HIMARS furnizate Ucrainei.

21 iunie

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, miliția din Donețk a pierdut 55% din forțe în timpul luptelor din Donbas. Ombudsmanul regiunii a afirmat că 2.128 de luptători au fost uciși, 8.897 răniți, iar 654 de civili uciși. Serviciile secrete ucrainene susțin că Rusia a încetat să mai trimită recruți și se bazează pe luptătorii locali / "uzură extraordinară".

27 iunie

Rachetele rusești au lovit un centru comercial din Kremenciuk, un oraș din centrul Ucrainei. Potrivit lui Volodimir Zelenski, o mie de oameni se aflau în interior, iar 20 au murit pe loc.

29 iunie

Rusii s-au retras peste noapte din Insula Șerpilor, permițând armatei ucrainene să o recucerească.

5 iulie

Duma de stat a Rusiei a început să pregăteasca legislația pentru o economie de război, pentru a putea ordona companiilor să producă provizii de război și pentru a cere muncitorilor ore suplimentare.

11 iulie

Oleh Kotenko, Ombudsmanul ucrainean, susține că 7.200 de membri ai personalului ucrainean au fost dați dispăruți de la începutul războiului (anterior 2000). El a spus că acest personal, care include "Garda Națională, gărzile de frontieră și serviciul de securitate", poate fi returnat în Ucraina prin schimburi de prizonieri cu Rusia. Ucraina intenționează să aibă o armată de un milion de oameni. Experții consideră că e mai mult un "strigăt de mobilizare" decât un plan militar real viabil

12 iulie

Purtătorul de cuvânt pentru regiunea Odesa susține că l-a ucis pe șeful de stat major al corpului 22 de armata, în timpul unei lovituri cu o racheta HIMARS în apropiere de Herson.

13 iulie

Coreea de Nord recunoaste independența Donetk și Luhansk.

31 iulie

Rusia acuză Ucraina de atacul cu drone asupra sediului Flotei Mării Negre din Sevastopol, care a provocat cinci răniți și a anulat sărbătorirea Zilei Marinei.

1 august

Prima navă cu cereale a părăsit Odesa în cadrul acordului dintre Ucraina și Rusia, negociat de ONU și Turcia, pentru exportul de alimente din Ucraina. Potrivit Turciei, nava se va îndrepta spre Liban.

SUA au anunțat cel de-al 17-lea pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 550 de milioane de dolari, care include 75.000 de cartușe de 155 mm și mai multe muniții HIMARS.

5 august

Guvernul SUA pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari.

Ministerul britanic al Apărării spune că ăzboiul va intra într-o "nouă fază", forțele rusești mutându-se din Crimeea și din alte părți ale Ucrainei către o linie de front care se întinde din Zaporojie până la Herson, de-a lungul râului Nipru. Aceasta este un răspuns la o posibilă contraofensivă ucraineană în regiune.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala nucleară din Zaporojie, obuze care au lovit liniile electrice, forțând operatorii să deconecteze un reactor.

Potrivit presei ruse, oficialii nord-coreeni s-au oferit să furnizeze Rusiei 100.000 de soldați voluntari pentru a fi folosiți în război. Oficialii ruși nu au decis încă dacă vor accepta oferta.

7 august

Alte 4 nave de cereale au părăsit porturile ucrainene cu destinatia Turcia.

10 august

Volodimir Zelenski a declarat că "acest război rusesc... a început cu Crimeea și trebuie să se termine cu Crimeea - cu eliberarea ei". Anterior, declarase că va accepta pacea dacă va reveni la pozițiile din 24 februarie

18 august

La Liov are loc o întâlnire trilaterală între secretarul general al ONU, António Guterres, președintele turc Erdogan și Volodimir Zelenski. Printre subiectele de pe agendă se numără situația de la centrala nucleară Zaporojie, unde șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a avertizat că lucrurile au scăpat de sub control.

19 august

Al 19 lea pachet militar pentru Ucraina, în valoare 775 milioane dolari. Ucraineni primes, printre alele, drone de supraveghere și rachete HIMARS.

21 august

În vreme ce Ucraina se pregătește să marcheze Ziua Națională, în apropierea Moscovei moare în explozia mașinii în care se afla Daria Dughina, fiica lui Alexandr Dughin, supranumit „creierul lui Putin”. FBS dă vina pe Ucraina pentru atentat, însă oficialii de la Kiev neagă hotărât orice implicare.

Septembrie 2022: Rusia anexează patru regiuni din Ucraina

28 septembrie

Au loc așa-zise referendumuri în regiunile Donețk, Zaporojie, Herson şi Luhansk, pentru aderarea la Rusia. Oficialii pro-ruși au declarat că toate cele patru regiuni ocupate ale Ucrainei au votat pentru aderarea la Rusia. Potrivit datelor publicate de Moscova, toate voturile au fost numărate, iar prezența a depășit 75%.

30 septembrie

Kremlinul anunță anexarea celor patru regiuni în care au avut loc așa-zise referendumuri zilele acestea (Donețk, Zaporojie, Herson şi Luhansk).

14 octombrie

Franta a furnizat sisteme de lansatoare de racheta sol-sol pentru Ucraina, formare de militari ucraineni (2000 militari), 1000 tone ajutor umanitar din Franta pentru Ucraina.

9 noiembrie

La puțin peste o lună de la anexarea celor patru regiuni, Rusia anunță că trupele sale se vor retrage din Herson.

22 noiembrie

UE anuntă ajutor financiar de 2,5 miliarde euro pentru Ucraina.

10 decembrie

Uniunea Europeană oferă un ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro pentru 2023, împrumuturi cu o perioadă de grație de 10 ani.

Ianuarie 2023: Ucraina se întărește cu tancuri din Germania și SUA

14 ianuarie 2023

Armata rusă a bombardat cu rachete un bloc de locuințe din orașul Dnipro, în sud-estul Ucrainei. Zeci de persoane au foct ucise în urma bombardamentului. Un bloc cu nouă etaje din orașul Dnipro a fost distrus de rachete. Clădirea a fost transformată în moloz și multe victime au rămas blocate printre dărâmături. 

20 ianuarie 2023

Statele Unite au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari, în special cu sute de vehicule blindate de diferite tipuri, dar fără tancuri grele Abrams.

25 ianuarie 2023

Cancelarul german Olaf Scholz anunță că Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 2, care vor ajunge în Ucraina.

În aceeași zi, și SUA au anunțat că vor furniza Ucrainei tancuri Abrams. Decizia pune capăt unor luni întregi de dezbateri în rândul aliaților occidentali și deschid calea unei schimbări majore în ceea ce privește raportul de forțe din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE