Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Statele Unite trimit Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams

25/01/2023 , 19:33

Biden, de acord să trimită în Ucraina tancuri M1 Abrams

Administrația Biden a anunțat miercuri că va trimite 31 de tancuri de luptă M1 Abrams în Ucraina, anunță The Washington Post. De asemenea, Germania a fost și ea de acord să livreze tancuri Leopard 2. Decizia pune capăt unor luni întregi de dezbateri în rândul aliaților occidentali și deschid calea unei schimbări majore în ceea ce privește raportul de forțe din Ucraina.

Știrea inițială

Administrația Biden ar urma să aprobe trimiterea de tancuri M1 Abrams în Ucraina, au precizat doi oficiali americani sub protecția anonimatului, citați de The New York Times. Sursele spun că decizia SUA ar putea fi anunțată foarte curând, cu toate că livrarea blindatelor poate dura ani de zile.

Anunțul SUA ar urma să fie făcut în paralel cu cel al Germaniei, care ar putea aproba cererea Poloniei de a transfera Ucrainei tancuri Leopard 2, potrivit unui oficial care a vorbit sub rezerva anonimatului. Cu toate acestea, până în acest moment, Casa Albă și Pentagonul nu au anunțat oficial că vor trimite acest tip de blindate.

„Nu am nimic de anunțat astăzi în ceea ce privește (tancurile n.r. ) M1. Cred că, așa cum am mai spus, continuăm să purtăm un dialog foarte solid cu Ucraina și cu aliații și partenerii noștri internaționali, pentru a ne concentra pe nevoile lor imediate pe câmpul de luptă, pe termen scurt. Dar purtăm, de asemenea, discuții cu privire la ce nevoie vor mai avea pe termen mediu și lung și vom continua să discutăm în acest sens”, a declarat Generalul Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului.

Acordul de a trimite tancurile Abrams ar mulțumi Germania, care dorește un angajament concret din partea Statelor Unite.

Ar putea dura ani până ca tancurile să ajungă în Ucraina

Oficialii americani au precizat pentru The New York Times că ar putea dura mai mulți ani până când tancurile Abrams vor ajunge efectiv pe câmpul de luptă în Ucraina. Procesul de livrare a armelor și a altor echipamente militare a fost unul dintre cele mai bine păzite secrete ale războiului din Ucraina.

Din acest motiv, există temeri potrivit cărora Rusia ar putea drumurile sau căile ferate folosite pentru a transporta echipamentele militare, pe măsură ce acestea sunt trimite pe liniile de front din estul și sudul Ucrainei. Din aceste motiv, s-a apelat la „convoaiele invizibile”, de obicei transporturi de noapte sau deghizate, pentru a evita atacurile.

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz se va adresa miercuri Parlamentului de la Berlin și este așteptat să facă un anunț privind livrarea tancurilor Leopard către Ucraina, în condițiile în care autoritățile de la Kiev au cerut cu insistență aceste blindate pentru a respinge invazia rusă.

Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile privind livrarea de tancuri occidentale către Ucraina trebuie să se încheie cu decizii clare.

„Nu este vorba de cinci, zece sau cincisprezece tancuri. Nevoia este mai mare. Facem ceea ce este necesar în fiecare zi pentru a acoperi deficitul. Și le mulțumesc tuturor celor care ne sprijină în acest sens. Cu toate acestea, discuțiile trebuie să se încheie cu decizii. Decizii privind consolidarea reală a apărării noastre împotriva teroriștilor”, a afirmat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Kievul se așteaptă ca atacurile rusești să se intensifice și afirmă că aceste tancuri ar oferi mai multă protecție și mobilitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE