Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spațiul a devenit o zonă strategică. UE ar trebui să se pregătească pentru potențiale atacuri rusești asupra sateliților

Spațiul devine câmp de luptă, iar Europa ar trebui să fie pregătită pentru potențiale atacuri rusești asupra sateliților Uniunii. Este avertismentul lansat de șeful diplomației de la Bruxelles, Josep Borrell. El a cerut blocului comunitar să utilizeze o abordare coordonată pentru a face față amenințărilor și vulnerabilităților sale.

Războiul în spațiu este tot mai aproape de realitate, iar atacurile cibernetice asupra sateliților sunt în creștere. Ori asta, spune Josep Borell, este un motiv serios de îngrijorare. Într-un discurs la deschiderea Conferinței Spațiale Europene, el a declarat că unul dintre aceste atacuri a fost un semn clar al începutului invaziei Rusiei în Ucraina. Cu 24 de ore înainte, rețeaua de telecomunicații spațiale folosită de armata ucraineană a fost vizată de un atac cibernetic. Softul nociv utilizat a reușit să doboare o parte din rețea.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe: „Spațiul a devenit o zonă strategică. Nu voi spune un câmp de luptă, ci un loc în care sateliții sunt, sau pot fi vizați… suntem extrem de dependenți de informațiile primite sau retransmise de la sateliți. Cea mai mare parte a infrastructurii noastre civile și militare depinde de un sistem prin satelit.”

Spațiul, definit ca o zonă cheie de către NATO

Potrivit lui Borrell, există 5.500 de sateliți pe orbită, iar circa 10% dintre aceștia sunt folosiți de armată, la nivel global. Spațiul este acum definit ca o zonă cheie de către NATO. Riscurile ar putea veni, de asemenea, de la distrugerea fizică a sateliților.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe: „Rusia a distrus recent unul dintre sateliții săi cu o rachetă lansată de la sol. Dacă a făcut acest lucru unuia dintre sateliții săi, mâine îl poate face oricărui alt satelit. Deci, trebuie să fim preocupați de siguranța a ceea ce trimitem în spațiu.”

Acest lucru aduce cu sine și alte pericole.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe: „Distrugerea unui satelit umple spațiul cu mici particule metalice. Sunt mici, dar la viteza cu care merg, sunt extrem de periculoase.”

Comisia Europeană va prezenta o nouă inițiativă spațială în luna martie. Ea vizează garantarea securității atât pentru oameni, cât și pentru infrastructura critică de pe continent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE