Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă „Ceasul Apocalipsei” și de ce oamenii de știință cred că omenirea a ajuns în cel mai riscant punct al existenței ei

Oamenii de știință din domeniul atomic au mutat înainte acele „Ceasului Apocalipsei" pentru a reflecta riscul tot mai mare de anihilare a omenirii din cauza unor amenințări existențiale precum războiul nuclear, epidemiile și schimbările climatice.

Războiul din Ucraina a mutat „Ceasul Apocalipsei” mai aproape de „miezul nopții”

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina și cu spectrul folosirii armelor nucleare, Pământul s-a apropiat cel mai mult de Armaghedon, a declarat un grup de susținere a științei, mutând celebrul său „Ceas al Apocalipsei" la doar 90 de secunde înainte de „miezul nopții”.

De altfel, pentru a sublinia efectul pe care invazia Rusiei în Ucraina l-a avut asupra apropierii de apocalipsa teoretică, grupul de oameni de știință a declarat că anunță, de asemenea, pentru prima dată, mișcarea ceasului în limbile rusă și ucraineană, relatează Associated Press.

Actualizarea sumbră de marți a ceasului simbolic reflectă un risc mai mare de catastrofă nucleară de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, au declarat oamenii de știință.

„Suntem cu adevărat mai aproape de această zi a apocalipsei", a declarat marți fostul președinte mongol Elbegdorj Tsakhia, cu ocazia anunțului anual al Bulletin of Atomic Scientists, relatează Associated Press.

Tsakhia și fosta președintă a Irlandei, Mary Robinson, s-au alăturat oamenilor de știință pentru a sublinia ceea ce ei consideră a fi o reuniune a mai multor amenințări existențiale, acțiunile și cuvintele liderului rus Vladimir Putin fiind principalele dintre ele.

„Oamenii și oamenii de știință ne avertizează și trebuie să ne trezim acum", a spus el.

Cum este setat „Ceasul Apocalipsei”?

Ceasul a fost creat în 1947 de un grup de oameni de știință în domeniul atomic, printre care Albert Einstein, care au lucrat la Proiectul Manhattan pentru a dezvolta primele arme nucleare din lume în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează euronews.com.

O organizație non-profit cu sediul la Chicago, numită Bulletin of the Atomic Scientists, actualizează anual ora pe baza informațiilor privind riscurile catastrofale pentru planetă și umanitate și afișează „ora" pe site-ul său.

Un consiliu de oameni de știință și alți experți în tehnologie nucleară și știința climei, inclusiv 13 laureați ai premiului Nobel, discută evenimentele mondiale și stabilesc unde să plaseze în fiecare an acele ceasului.

Acele ceasului sunt mutate mai aproape sau mai departe de miezul nopții, pe baza citirii de către oamenii de știință a amenințărilor existențiale la un moment dat. Amenințările apocaliptice pot apărea din cauza tensiunilor politice, a armelor, a tehnologiei, a schimbărilor climatice și chiar a bolilor pandemice.

Cum s-a schimbat timpul pe „Ceasul Apocalipsei de-a lungul anilor

Între 2020 și 2022, „Ceasul Apocalipsei" a fost de 100 de secunde până la „miezul nopții”. Pe 24 ianuarie, acele sale au fost mutate înainte, la 90 de secunde până la „miezul nopții”..

Noua setare reflectă pentru prima dată o lume în care invazia Rusiei în Ucraina a reînviat temerile legate de un război nuclear.

În urmă cu mai bine de 75 de ani, ceasul a început să ticăie la șapte minute până la „miezul nopții”.

La 17 minute până la miezul nopții, ceasul a fost cel mai departe de apocalipsă în 1991, când Războiul Rece s-a încheiat, iar Statele Unite și Uniunea Sovietică au semnat Tratatul de reducere a armelor strategice, care a redus substanțial arsenalele de arme nucleare ale ambelor țări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE