Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

India și Pakistan, la un pas de război nuclear. Cum au intervenit SUA pentru a evita conflictul

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

India și Pakistanul au fost în pragul de a declanșa un război nuclear în anul 2019, iar Statele Unite au evitat escaladarea conflictului în acel moment. Dezvăluirea a făcută de Mike Pompeo, fostul șef al diplomației americane în timpul administrației lui Donald Trump.

„Nu cred că lumea realizează cu adevărat cum rivalitatea dintre India şi Pakistan a putut fi atât de aproape de a se transforma într-o confruntare nucleară în februarie 2019", a scris Mike Pompeo în cartea sa, „Never Give an Inch”, potrivit agenției AFP, citate de Agerpres.

În februarie 2019, India a lansat lovituri aeriene asupra teritoriului pakistanez ca represalii pentru un atentat sinucigaș, soldat cu moartea a 41 de paramilitari indieni în regiunea Kashmir. Pakistanul a ripostat prin doborârea unui avion indian și capturarea pilotului.

Mike Pompeo, despre momentul în care India și Pakistan au fost în pragul unui război nuclear. „Pakistanezii au început să-şi pregătească armele nucleare pentru o lovitură”

La acel moment, Mike Pompeo se afla la Hanoi pentru un summit între preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. Oficialul american a povestit că a fost trezit din somn de un apel telefonic de urgență al unui înalt responsabil indian.

„El credea că pakistanezii au început să-şi pregătească armele nucleare pentru o lovitură. India, m-a informat el, îşi studia propriul răspuns", a mai precizat Pompeo, care a condus şi CIA în mandatul lui Donald Trump.

„L-am rugat să nu facă nimic şi să ne acorde un minut să încercăm să vedem totul clar", a adăugat el.

Cum au intervenit SUA pentru a evita un război nuclear între India și Pakistan. „Nicio altă ţară nu ar fi putut face ceea ce am făcut noi”

Mike Pompeo a rememorat că diplomaţii americani au reuşit să-i convingă atât pe indieni, cât şi pe pakistanezii că niciuna dintre ţări nu pregătea pentru un atac nuclear.

„Nicio altă ţară nu ar fi putut face ceea ce am făcut noi în acea noapte pentru a evita un deznodământ oribil”, a mai precizat fostul șef al diplomației americane, conform sursei citate.

Pompeo a dezvăluit că a vorbit cu „adevăratul conducător al Pakistanului”, făcând referire la şeful de stat major al Armatei pakistaneze, Qamar Javed Bajwa.

La acea dată, şeful diplomaţiei americane a susţinut public dreptul Indiei la autoapărare.

India şi apoi Pakistanul au testat bombe atomice în 1998, determinându-l pe preşedintele american de atunci, Bill Clinton, să afirme despre Kashmir că este "cel mai periculos loc din lume".

Kashmirul este o regiune din Himalaya revendicată de India şi Pakistan. A fost scena mai multor războaie pentru controlul său de la împărţirea Imperiului Britanic al Indiilor în 1947.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE