Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război în Ucraina: Cum ajută vehiculele blindate care vor fi trimise de SUA și Germania

În perspectiva unei probabile ofensive în primăvară, SUA și Germania trimit Ucrainei o serie de vehicule blindate, inclusiv 50 de tancuri Bradley, pentru a-și extinde capacitatea de a deplasa trupe pe linia frontului și pentru a-și întări forțele împotriva Rusiei.

Vehiculele nu îndeplinesc cererea Ucrainei de tancuri de luptă. Dar ele oferă o capacitate strategică de luptă, în timp ce schimbarea de anotimp aduce teren noroios. Ucraina lansează o campanie agresivă pentru a recupera teritoriul luat de Rusia, în special în est.

Ce sunt aceste transportatoare blindate?

Nu, ele nu sunt tancuri.

Bradley-urile și cele 40 de Marders germane se numără printre o mare varietate de transportoare blindate de trupe folosite de națiunile occidentale. Ele sunt concepute pentru a se încadra în ceea ce armatele avansate numesc o luptă de manevră cu arme combinate - capacitatea de a folosi o gamă largă de arme terestre, aeriene și alte arme și unități de luptă în coordonare perfectă pentru a câștiga o bătălie.

M2A2 Bradley este un vehicul de luptă cu blindate medii care are șenile în loc de roți, dar este mai ușor și mai agil decât un tanc. Poate transporta un echipaj de trei persoane și încă cinci sau șase soldați, fiind considerat o modalitate esențială de a deplasa în siguranță escadroanele de infanterie în luptă.

În general, este înarmat cu un tun de 25 de milimetri montat pe partea superioară, o mitralieră și un lansator de rachete TOW antitanc care poate fi folosit atunci când Bradley este oprit. Racheta este lansată numai asupra țintelor pe care trupele le pot vedea cu adevărat pe câmpul de luptă, astfel încât este foarte eficientă în spații deschise, cum ar fi deșerturile și câmpurile mari.

Marderul este similar și poate transporta arme în mare parte echivalente.

Cum vor ajuta Ucraina?

Într-o luptă cu arme combinate, de exemplu, forțele ucrainene ar putea trage rafale de artilerie și lovituri aeriene asupra unei fortărețe rusești, apoi ar putea muta rapid trupe de infanterie în vehicule blindate pe front pentru un asalt terestru, pentru a profita de starea de slăbiciune a Rusiei.

„Creează o dilemă pentru adversari”, a declarat Bradley Bowman, director senior al Centrului pentru Putere Militară și Politică din cadrul Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, adăugând că utilizarea Bradley-urilor va permite forțelor ucrainene să exploateze punctele slabe create de barajele de artilerie.

Atât Rusia, cât și Ucraina au suferit pierderi grele de tancuri și alte vehicule blindate în ultimele zece luni, așa că trimiterea vehiculelor blindate va ajuta la compensarea acestor pierderi.

De ce se fac aceste livrări acum?

Decizia de a trimite tancuri Bradley reflectă o progresie constantă în ceea ce privește complexitatea și letalitatea sistemelor de armament pe care SUA și aliații săi le-au furnizat pe parcursul războiului.

Mulți condamnă ritmul ca fiind prea lent, argumentând că Ucraina are nevoie de tot ce poate obține pentru a-i respinge pe ruși și că unele pierderi de teritoriu ar fi putut fi prevenite dacă SUA și aliații săi s-ar fi mișcat mai repede.

Alții spun că armele sunt alese și trimise pe baza naturii schimbătoare a războiului și a capacității tot mai mari a trupelor ucrainene de a călători în afara țării pentru a obține instruirea de care au nevoie pentru a opera și a întreține sistemele mai complicate și de înaltă tehnologie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri reporterilor că Bradley va fi util pe măsură ce lupta se intensifică în regiunea Donbas Est, unde există „multe terenuri agricole, multe terenuri deschise”. Decizia, a spus el, reflectă nevoile militare actuale ale Ucrainei, dar „analizează, de asemenea, ceea ce este probabil să fie lupta în viitor”.

Potrivit Pentagonului, instruirea condusă de SUA pentru militarii ucraineni va începe la sfârșitul acestei luni și va permite trupelor să opereze, să întrețină și să repare armele.

SUA și alți aliați folosesc, de asemenea, lunile de iarnă pentru a trimite cantități mari de arme și echipamente de care Ucraina va avea nevoie atunci când luptele se vor intensifica în primăvară.

De ce SUA și aliații nu trimit blindate mai puternice

Ucraina a cerut în mod insistent tancuri, dar SUA și alți aliați s-au opus trimiterii unor vehicule blindate mai grele, mai puternice și mai complexe.

Tancul american M1 Abrams, de exemplu, poartă un tun mult mai puternic și este mai blindat, dar cântărește mult mai mult și folosește combustibil pentru avioane, în loc de motorină. Toate acestea îl fac mai dificil de întreținut și de susținut atunci când trupele sunt în marș.

„Suntem absolut de acord că Ucraina are nevoie de tancuri. Dar trebuie să fim conștienți de considerentele legate de întreținere și susținere cu tancurile. Și cu siguranță știm că tancul Abrams, pe lângă faptul că este un consumator de benzină, este destul de dificil de întreținut", a declarat Laura Cooper, reprezentantă a Pentagonului.

Ea a spus că acesta este motivul pentru care SUA a încheiat un parteneriat cu Olanda pentru a recondiționa tancurile T-72 din epoca sovietică, pe care trupele ucrainene ar ști deja să le folosească.

SUA și alte națiuni occidentale s-au antrenat și au exersat timp de decenii cum să deplaseze trupele în luptă, astfel încât alimentele, combustibilul și proviziile esențiale să țină pasul cu forțele. Incapacitatea Rusiei de a face acest lucru a fost evidențiată la începutul războiului, când convoiul său lung de trupe care se îndrepta spre Kiev s-a blocat, deoarece trupele au rămas fără hrană și combustibil din cauza unei defecțiuni logistice totale.

Când vor fi livrate vehiculele

Oficialii americani și germani nu au vrut să ofere termene precise pentru când se va încheia antrenamentul și cât de repede ar putea ajunge vehiculele blindate în Ucraina.

Pentagonul a declarat că antrenamentul de luptă extins al forțelor ucrainene va începe în această lună, iar Cooper a spus că instrucția pentru Bradley va fi integrată în aceasta. „Va dura câteva luni, practic, pentru ca această capacitate să fie pusă în teren, pentru ca ucrainenii să fie instruiți”, a spus ea.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost mult timp circumspect față de presiunea de a furniza vehiculele Ucrainei și a insistat că Germania nu va merge singură cu astfel de livrări. Acest lucru a dus la anunțul în tandem cu angajamentul SUA din această săptămână.

Purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a declarat reporterilor din Berlin că vehiculele germane ar trebui să fie gata să ajungă în Ucraina în primul trimestru al acestui an. Germania intenționează să instruiască forțele ucrainene pentru a utiliza vehiculele, iar Hebestreit a declarat că experții se așteaptă ca acest proces să dureze aproximativ opt săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE