Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA oferă Ucrainei 50 vehicule de luptă Bradley, parte a celui mai mare sprijin militar destinat Kievului de la începutul războiului

Statele Unite oferă Ucrainei și vecinilor de pe Flancul Estic al NATO un ajutor de 3.75 miliarde de dolari, cel mai mare ajutor militar acordat Kievului de la debutul războiului, a anunțat vineri Casa Albă. Din pachetul de asistență militară fac parte și 50 de vehicule de luptă Bradley.

Cel mai mare pachet de asistență americană de până acum pentru Kiev include o sumă de 2,85 miliarde de dolari din fondurile Pentagonului, care va fi trimisă direct Ucrainei, și 225 de milioane de dolari sub formă de finanțare militară externă, pentru a consolida capacitatea pe termen lung și modernizarea armatei ucrainene, potrivit Casei Albe.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri cu senatorii americani Jack Reed și Angus King în capitala Kiev.

Administrația prezidențială a Ucrainei a precizat într-o declarație că oficialii "au discutat despre situația actuală de pe front și despre riscurile unei posibile escaladări".

"Vă mulțumesc foarte mult pentru tot. Cred că, astăzi, pot să o spun foarte sincer și deschis", a declarat Zelenski în timpul întâlnirii.

Ce prevede pachetul de asistență

Asistența directă pentru Ucraina include 50 de vehicule de luptă Bradley, precum și 500 de rachete antitanc și 250.000 de proiectile de muniție pentru transportoare. De asemenea, SUA trimit 100 de transportoare blindate M113, 55 de vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine, sau MRAPS, și 138 de Humvee, precum și muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate și sisteme de apărare aeriană și alte arme și mii de cartușe de artilerie, potrivit Pentagonului.

Germania urmează exemplul SUA

Germania și-a anunțat, de asemenea, intenția de a trimite vehicule de luptă pentru infanterie, APC Marder, în urma unei convorbiri telefonice purtată joi de cancelarul Olaf Scholz cu președintele Joe Biden.

"Aceste 40 de vehicule ar trebui să fie gata deja în primul trimestru, astfel încât să poată fi predate Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, reporterilor din Berlin. Germania intenționează să instruiască forțele ucrainene pentru a utiliza vehiculele, iar Hebestreit a declarat că experții se așteaptă ca acest proces să dureze aproximativ opt săptămâni.

Anul trecut, Germania a obținut acorduri prin care aliații din estul NATO au trimis Ucrainei echipamente familiare din epoca sovietică. Germania, la rândul său, furnizând acestor țări echipamente mai moderne fabricate în Occident.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE