Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este și cum funcționează Arrow 3, sistemul de apărare antirachetă dezvoltat de Israel și SUA

Sistemul de apărare Arrow 3 - care ar urma să fie achiziționat de 14 state membre NATO, între care și România - a fost testat cu succes de armata israeliană, la începutul acestui an. Finanțat, dezvoltat și produs de Israel și de SUA, sistemul se bazează pe algoritmi care detectează cu precizie amenințările și calculează traiectoriile rachetelor interceptoare.

O rachetă interceptoare Arrow 3, cea care este trasă pentru a distruge racheta lansată de inamic, costă aproximativ 3 milioane de dolari, iar întreg sistemul, peste 2 miliarde de dolari, potrivit estimărilor presei israeliene și germane.

Arrow 3 este în prezent cel mai avansat sistem israelian de apărare antirachetă cu rază lungă de acțiune, menit să intercepteze rachete balistice în timp ce acestea se află încă în afara atmosferei terestre, eliminând proiectilele și focoasele lor nucleare, biologice, chimice sau convenționale mai aproape de locurile de lansare.

Interceptorul inovator Arrow 3 este conceput pentru a intercepta și distruge cele mai noi amenințări cu rază de acțiune mai lungă, în special cele care transportă arme de distrugere în masă, spune producătorii Israel Aerospace Industries și Boeing.

Preferat de Germania, în detrimentul Iron Dome

Germania a primit, în primăvară, aprobare din partea Israelului și a Statelor Unite pentru a achiziționa sistemul de apărare antirachetă Arrow-3, potrivit The Jerusalem Post.

În trecut, parlamentarii germani au făcut presiuni pentru ca Berlinul să cumpere sistemul Iron Dome al Israelului pentru a se apăra de amenințările aeriene, dar șeful Forțelor Aeriene germane, Ingo Gerhartz, a declarat că Arrow 3 este cel mai relevant sistem pentru amenințările cu care se confruntă națiunea europeană.

„Iron Dome este folosit pentru amenințări cu rază scurtă de acțiune, iar noi avem o industrie destul de capabilă în țara noastră și vom achiziționa sisteme pentru acest lucru", a declarat Gerhartz. „Iar pentru interceptori mai mari, avem sistemul de arme Patriot pe care îl vom moderniza. Dar dacă asta înseamnă amenințări la o distanță de 15.000 km, nu avem nimic. Și de aceea am analizat îndeaproape Arrow 3 și suntem foarte interesați de acest sistem”, a explicat Ingo Gerhartz.

Arrow 3 este capabil să intercepteze rachete balistice la altitudini de peste 100 de kilometri și are o rază de acțiune declarată de până la 2.400 kilometri.

Paisprezece state membre sau partenere ale NATO, printre care şi România, au semnat joi o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea comună de sisteme de apărare aeriană din categoria sistemelor Arrow 3 şi Patriot, relatează Reuters. Ceremonia de semnare a European Skyshield Initiative (ESSI) a avut loc la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

Ţările participante sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE