Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România se întărește în fața amenințării ruse. Va cumpăra un sistem de apărare antiaeriană, la comun cu alte 13 state NATO și Finlanda

România ia măsuri pentru întărirea apărării militare, în contextul amenințării Rusiei. Țara noastră este una dintre cele 14 țări NATO semnatare ale unei scrisori de intenție pentru a achiziționa sisteme comune de apărare aeriană Arrow 3 și Patriot.

De asemenea, România ia măsuri pentru a se echipa cu tehnologii militare, cum sunt dronele turce Bayraktar şi sistemul antiaerian israelian Iron Dome, a precizat ministrul Apărăii, Vasile Dîncu, potrivit Agerpres.

Skyshield European. Sistemele de apărare aeriană

State membre sau partenere NATO au semnat joi o scrisoare de intenție pentru a achiziționa împreună sisteme de apărare aeriană Arrow 3 și Patriot. Este vorba despre 14 state, printre care și România.

Ceremonia de semnare a European Skyshield Initiative (ESSI) a avut loc la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Ţările participante sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria.

România își va îmbunătăți defensiva cu drone Bayraktar și Iron Dome

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat că România își va îmbunătăți capacitatea defensivă prin achiziționarea de tehnologii militare din Turcia și Israel, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

„Forţele Terestre intenţionează să achiziţioneze trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord UAS Bayraktar TB2”, a menţionat Vasile Dîncu, amintind că Parlamentul României şi-a dat acordul pentru începerea procesului de achiziţie şi a confirmat şi interesul României pentru sistemul Iron Dome.

Dronele Bayraktar, produse în Turcia, au fost folosite cu succes de armata Azerbaidjanului în războiul cu Armenia, iar acum reprezintă principalele puncta de rezistență ale armatei ucrainene în războiul cu Rusia.

Despre Iron Dome, Vasile Dîncu a afirmat că executivul din care face parte „este interesat de implementarea unui sistem integrat de apărare antiaeriană cu baza la sol”. El a insistat pe ideea că acest sistem va cântări mult în apărarea țării.

„În aceste momente, specialiştii noştri lucrează la principiile unui program de dotare care are ca obiectiv achiziţionarea de sisteme de apărare aeriană”, a adăugat ministrul.

SUA trebuie să își dea acordul

România ar deveni prima țară europeană care ar deține această tehnologie.

Administraţia de la Washington a participat la dezvoltarea Iron Dome şi acordul său este indispensabil pentru transferul acestuia către orice altă ţară terţă. Sistemul a funcţionat cu succes în toate conflictele militare dintre Israel şi gruparea armată palestiniană Hamas din ultimul deceniu, reuşind să intercepteze circa 90% din rachetele lansate împotriva obiectivelor militare şi civile israeliene.

De când Rusia a invadat la scară largă Ucraina, la 24 februarie, România a pus în mişcare procesul de achiziţie de sisteme de apărare aeriană portabilă, cunoscute după acronimul lor în limba engleză drept MANPAD.

Autorităţile române au adoptat totodată o lege care permite cumpărarea a 32 de avioane F-16 din excedentul Norvegiei, ceea ce, potrivit lui Vasile Dîncu, ar presupune un pas important în dezvoltarea Forţelor Aeriene ale României.

Inițiativă de cooperare cu Coreea de Sud

Urmând paşii făcuţi de altă ţară vecină cu Ucraina, Polonia, membră a Uniunii Europene şi a NATO, Bucureştiul se orientează inclusiv către Coreea de Sud pentru a-şi întări capacitatea de descurajare în faţa Rusiei.

În septembrie, la câteva zile după ce a vizitat Israelul, ministrul Dîncu s-a deplasat la Seul pentru a relansa cooperarea între cele două ţări în domeniul apărării.

„Am avut întâlniri cu preşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională şi cu ministrul Administraţiei Programului de Achiziţii pentru Apărare”, a amintit ministrul român.

Totodată, Vasile Dîncu a explicat că a invitat „companiile sud-coreene din industria apărării să-şi îndrepte atenţia către programele de dotare a Armatei Române”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE