Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertismentul unui oficial rus: Primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la un al treilea Război Mondial

Aderarea Ucrainei la NATO este inacceptabilă pentru Rusia. O eventuală primire a acesteia în alianța nord-atlantică ar putea duce la al treilea război mondial, a declarat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate din Federația Rusă.

Într-un interviu pentru agenția oficială de la Moscova, Aleksandr Venediktov a spus că prin livrarea de armament Ucrainei, țările occidentale, chiar dacă nu recunosc acest lucru, sunt parte a conflictului din țara vecină. Iar o eventuală acceptare a Ucrainei în NATO, va activa automat articolul cinci privind apărarea colectivă din statutul alianței-nord atlantice., iar consecințele pentru omenire ar putea să fie grave.

„Kievul ştie foarte bine că un asemenea pas ar însemna o escaladare garantată spre un al treilea război mondial. Pe asta contează, se pare (ucrainenii) - să creeze zgomot informaţional şi să atragă din nou atenţia asupra lor”, a spus Venediktov, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Venediktov a reiterat de asemenea poziţia rusă conform căreia Occidentul, prin ajutorul acordat Ucrainei, indică faptul că „ia parte direct la conflict”.

Mai multe ajutoare militare pentru Ucraina

Reuniți la Buruxelles, miniștrii apărării din mai multe țări occidentale, inclusiv din Uniunea Europeană, SUA și Canada, au anunțat noi ajutoare militare pentru Ucraina. Franța, de exemplu, s-a arătat dispusă să livreze noi obuziere pentru Kiev.

Într-o postare pe contul său de Twitter, președintele Franței Emmanuel Macron a scris că Parisul ajută Ucraina doar ca să se apere. Liderul de la Paris a repetat îndemnul ca Vladimir Putin să oprească războiul și să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. “Nu ne dorim un război mondial”, a scris Macron.

„Ajutăm Ucraina să reziste pe pământul ei, să nu atace niciodată Rusia. Vladimir Putin trebuie să oprească acest război și să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Nu ne dorim un război mondial”, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Și fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a îndemnat la vigilență și a cerut ca SUA să medieze negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.

„Trebuie să cerem negocieri imediate pentru încetarea pașnică a războiului din Ucraina. În caz contrar, vom ajunge în al treilea război mondial”, a spus Trump în cadrul unei întâlniri electorale.

Mai mulți oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, dar și fostul președinte Dmitri Medvedev au făcut aluzie la faptul că Rusia nu va ezita să folosească arma nucleară în cazul în care va fi atacată.

Volodimir Zelenski cere aderarea accelerată a Ucrainei la NATO

La sfârşitul lui septembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că ţara sa va solicita o aderare "accelerată" la NATO, imediat după ce Rusia a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene.

„De facto, ne-am făcut deja loc în NATO. De facto, am dovedit deja că respectăm standardele Alianței. Acestea sunt o realitate pentru Ucraina - reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre. Avem încredere unii în alții, ne ajutăm reciproc și ne protejăm unii pe alții. Aceasta este ceea ce înseamnă o Alianță.

De facto. Astăzi, Ucraina depune o cerere pentru (a adera la NATO) de jure. Respectând o procedură care corespunde cu importanța pe care o acordăm protejării întregii noastre comunități. Într-un ordin accelerat . Facem un pas definitoriu prin semnarea cererii de aderare a Ucrainei la NATO într-o manieră accelerată”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE