Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România vrea să cumpere drone Bayraktar. Prețul estimat al achiziției: 300 milioane de euro

Publicat de: Euronews

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2, iar Birourile permanente reunite au aprobat cererea.

Achiziția ar putea costa statul român 300 de milioane de euro, fără TVA, bani care includ suportul logistic, instruirea militarilor, dar și sesiuni de antrenament, arată datele de fundamentare colectate până la acest moment. Valoare exactă urmează a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.

"Achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040. Astfel, prin această achiziţie vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii şi comandamente de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită", se mai arată în document.

Doar sistemul Bayraktar este potrivit nevoilor MApN

Totodată, potrivit sursei citate, "având în vedere misiunea care va fi întrebuinţată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operaţional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivel de performanţă necesar şi în termenul stabilit".

"Se are în vedere achiziţia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Sistemele UAS menţionate sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant", se precizează în document.

Când încep negocierile

Negocierile cu firma producătoare din Turcia ar putea începe anul acesta, dacă Parlamentul își dă acordul, așa cum cere MapN, în scrisoarea trimisă către acesta. Legea prevede solicitarea unei aprobări prealabile pentru contractele de achiziții de peste 100 de milioane de euro.

Bayraktar TB2, de fabricație turcească, este un vehicul aerian de luptă fără pilot, o dronă capabilă să efectueze operațiuni de zbor autonom sau controlat de la distanță. Bayratkar TB2 are o autonomie în zbor de până la 27 de ore, se poate deplasa cu o viteză de până la 222 de kilometri pe oră și poate zbura la o distanță de 150 de kilometri depărtare de baza militară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE