Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce s-ar întâmpla dacă ar izbucni un război nuclear. Cinci miliarde de oameni ar putea muri din cauza foametei

Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina și a tensiunilor geopolitice în creștere, temerile începerii unui război nuclear i-au determinat pe mulți să se întrebe ce ar însemna un conflict nuclear pentru omenire, potrivit Euronews Next.

Orice conflict nuclear ar avea o gamă largă de consecințe devastatoare, de la decesele înregistrate imediat după explozii până la efectele persistente ale radiațiilor și poluării mediului.

Numărul deceselor provocate de o foamete la nivel global ar fi foarte mare. Cantitatea masivă de cenușă care s-ar forma ar bloca razele Soarelui și ar perturba clima și, implicit, producția de alimente, potrivit unei noi cercetări publicate în revista Nature Food.

Oamenii de știință de la Universitatea Rutgers au arătat care ar fi efectele în cazul în care ar izbucni un război nuclear.

Cinci miliarde de oameni ar putea muri din cauza foametei

Un război nuclear la scară largă între SUA și Rusia, cel mai rău scenariu luat în calcul, ar putea duce la decesul a cinci miliarde de oameni din cauza foametei, după doi ani. Chiar și un conflict la scară relativ mică între India și Pakistan ar putea duce la foamete în întreaga lume.

Ambele țări dețin arsenale nucleare de dimensiuni comparabile, iar dintre cele nouă țări cu arme nucleare ale lumii, cele două se numără, de asemenea, printre puținele care și-au sporit stocurile de focoase nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS).

Într-un război nuclear, bombele care vizează orașe și zone industriale ar declanșa furtuni de foc, injectând cantități mari de cenușă în atmosferă, care s-ar răspândi la nivel global, conducând la răcirea Planetei. Astfel, temperaturile ar putea scădea de la un grad până la 16 grade Celsius.

Clima planetei ar fi perturbată

Acest lucru ar perturba clima Pământului, având un impact asupra sistemelor de producție de alimente.

Scăderile recoltelor s-ar înregistra inclusiv în țările exportatoare, cum ar fi Rusia și Statele Unite, care ar putea declanșa restricții în ceea ce privește exportul și ar putea cauza perturbări severe în țările dependente de import din Africa și Orientul Mijlociu.

„De exemplu, stratul de ozon ar fi distrus de încălzirea stratosferei, producând mai multă radiație ultravioletă la suprafață și trebuie să înțelegem acest impact asupra aprovizionării cu alimente. Dacă există arme nucleare, ele pot fi folosite, iar lumea s-a apropiat de război nuclear de mai multe ori. Interzicerea armelor nucleare este singura soluție pe termen lung”, au precizat cercetătorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE