Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV | Fostul consilier al lui Putin: „Dacă nu veți rămâne uniți și nu veți putea sprijini Ucraina în acest moment istoric crucial, Europa va deveni următoarea victimă a agresiunii”

Publicat de: Euronews

Aflat într-o scurtă vizită la București, fostul consilier al președintelui Vladimir Putin a acordat un interviu exclusiv pentru Euronews, în care vorbește despre efectul sancțiunilor impuse Rusiei. Actualmente expert la Center for Security Policy din Washington, Andrey Illarionov a stat de vorbă cu jurnalistul Euronews Andrei Nourescu despre situația geopolitică actuală din Europa și despre cât ne poate afecta războiul de la granița noastră de est.

Jurnalist: Sunteți din nou în România, o țară cu un conflict militar aflat chiar la granițele ei. Cum vedeți contribuția României și poziționarea ei în conflictul cu Rusia?

Andrey Illarionov: Este o situație dificilă pentru Ucraina, a devenit victima agresiunii trupelor ruse și a lui Putin. România are un rol important în sprijinirea Ucrainei, a acceptat milioane de refugiați și, mai ales, a ajutat atât economic, cât și militar Ucraina. România are și un rol foarte important pentru sprijinirea efortului colectiv al aliaților în apărarea drepturilor, a integrității teritoriale a Ucrainei și păstrarea unui front unit împotriva Rusiei.

Jurnalist: Cunoașteți foarte bine situația din Rusia. Cum vedeți sancțiunile impuse Rusiei dinspre Vest și cât poate rezista Putin sancțiunilor?

Andrey Illarionov: Ca să fiu obiectiv și sincer, toate sancțiunile împotriva Rusiei și a diverselor personalități din Rusia, chiar cele impuse imediat după anexarea Crimeei, dar și cele recente, au un impact foarte limitat. Trebuie să recunoaștem și să înțelegem asta, că impactul este mic și sancțiunile singure nu pot schimba mare lucru în acest război.

Jurnalist: Pe de altă parte, iarna grea, nemulțumirile din Europa - Cum și cât vom rezista noi europenii sancțiunilor? 

Andrey Illarionov: Europa trebuie să decidă dacă este mai importantă libertatea, pacea și suveranitatea și să facă sacrificii și mai mari pentru apărarea Ucrainei. Dar dacă Ucraina nu poate pune punct singură acestui război, voi europenii veți avea clar de suferit mult mai mult în această iarna rece.

Jurnalist: Rămâne Europa unită?

Andrey Illarionov: Depinde de Europa. Este o alegere simplă. Dacă rămâne unită și sprijină Ucraina, va fi o victorie a Ucrainei, a Europei, a Occidentului. Dacă nu veți rămâne uniți și nu veți putea sprijini Ucraina în acest moment istoric crucial, Europa va deveni implicit următoarea victimă a agresiunii.

Fostul consilier al președintelui Vladimir Putin a vorbit, de asemenea, și despre ceea ce a reprezentat fostul președinte Mihail Gorbaciov.

Andrey Illarionov: A fost un lider remarcabil al Rusiei, o persoană care a lansat o revoluție fără precedent pentru fosta Uniune Sovietică, pentru țările comuniste, a permis aducerea libertății pentru sute de milioane de oameni. Așadar, îi datorăm foarte mult pentru tot ce a făcut pentru noi toți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE