Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova nu își propune să declanșeze un conflict nuclear cu Occidentul

Moscova rămâne ataşată angajamentului său de a evita un conflict nuclear şi o confruntare militară între statele care dispun de arme nucleare, a declarat miercuri secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS, potrivit EFE şi Reuters.

În cursul unei vizite la New Delhi, Patruşev a acuzat ţările occidentale de «comportament provocator în Ucraina», ceea ce ar putea avea «consecinţe catastrofale», întrucât, în opinia sa, atitudinea lor contrazice declaraţia liderilor celor cinci mari puteri nucleare din 3 ianuarie 2022 în care se subliniază inadmisibilitatea unui război nuclear.

Rusia va desfășura arme nuceare tactice în Belarus

"Rusia, la rândul său, rămâne pe deplin ataşată acestei declaraţii şi este convinsă de necesitatea de a se evita o confruntare militară între ţările care dispun de arme nucleare", a declarat Patruşev, citat de agenţia de stat TASS.

Moscova a acuzat Occidentul în ultimele zile de agravarea situaţiei în Ucraina după anunţul de a trimite forţelor ucrainene muniţie cu uraniu sărăcit.

Ca răspuns, Rusia a anunţat desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, plan pe care intenţionează să-l pună în aplicare în lunile următoare.

În acelaşi timp, ministrul rus adjunct de Externe Serghei Riabkov a declarat că Moscova mizează pe faptul că planurile sale de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus vor forţa NATO să evalueze gravitatea situaţiei create, conform agenţiei de presă Interfax.

Retorica oficialilor Rusiei aduce cu discursul sovieticilor

"Sperăm că gravitatea situaţiei va fi în mod adecvat evaluată de către funcţionarii NATO şi, cel mai important, de către acei lideri şi politicieni din principalele ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice care vor să conducă lumea în conformitate cu canoanele şi liniile directoare pe care şi le-au formulat singuri pentru ei înşişi", a afirmat Riabkov într-o conferinţă de presă.

În ultimii ani, şi înainte de invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, dar mai ales după agresiunea barbară împotriva unei ţări vecine independente, retorica responsabililor de la Moscova a început să se asemene izbitor de mult cu cea a oficialilor sovietici din perioada Războiului Rece, remarcă o serie de experţi. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE