Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bahmut a devenit "Iadul pe pământ". Rusia spune că a capturat 80% din localitate

Orașul Bahmut este bombardat fără încetare. Moscova anunță prin vocea blogerilor de război că trupele Wagner au capturat peste 80% din localitate. Pe de altă parte, comandantul trupelor Wagner susține că ucrainenii încă nu au fost încercuiți în totalitate.

Luptele sunt însă extrem de complicate. Președintele Zelenski spune că pe front vor fi trimise noi trupe.

Localitatea fără viață

Bahmut a devenit "Iadul pe pământ", "oraşul în care nu există loc viu" sau "cel mai fierbinte loc din lume". Aşa este descrisă localitatea din estul Ucrainei în care se duc cele mai crâncene lupte între trupele ucrainene, scrie Agerpres.

Descrierile aparţin unor tineri soldaţi ucraineni care au trăit, nu mai puţin de trei luni, teroarea confruntărilor de la Bahmut.

Populaţia civilă a fost evacuată complet, iar cea mai mare parte din blocurile şi casele acestui oraş au fost distruse în urma luptelor.

Moscova a publicat imagini cu soldați ruși care luptă în Bahmut. Potrivit Ministerului rus al Apărării, acum se dau bătălii pentru partea de vest a localității.

Luptele grele continuă

Deși Moscova susține că armata sa înregistrează progrese, șeful mercenarilor ruși spune că soldații ucraineni nu sunt încercuiți.

Evgheni Prigojin, comandantul mercenarilor Wagner: "Este devreme să discutăm despre faptul că soldații ucraineni ar fi încercuiți în totalitate. Acum, forțele ucrainene sunt blocate de bombardamentele care au loc pe căile de acces. Dar asta nu înseamnă că ei sunt încercuiți în totalitate. Astfel, luptele grele continuă. Cei care trăncănesc nu fac decât să ne creeze mai multe probleme."

Ministru ucrainean: Armele Moscovei sunt tot mai moderne

Armata ucraineană consumă mari cantități de armament. Pentru a nu risipi obuzele și dronele, soldații trebuie să fie cât mai preciși atunci când le lansează. Aici, în luptă intră noile tehnologii.

Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale: "Când ai resurse limitate de artilerie, ai un număr limitat de arme și cartușe limitate, când ai un număr limitat de drone de lovitură, trebuie să fii cât mai precis posibil. Și pentru a fi cât mai precis posibil, ai nevoie de informații de calitate. Pentru asta, trebuie să ai ochii pe cer, imagini din satelit și informații."

Dronele rusești doborâte sunt analizate de specialiștii ucraineni. Armele Moscovei sunt tot mai moderne, susține ministrul ucrainean al transformării digitale.

Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale: "Rușii duc un război și pe frontul electronic. Vedem ce drone folosesc, le analizăm. Dronele ajung la noi și noi le dezasamblăm. În fiecare zi, apar noi obiecte neidentificate atât în dotarea noastră, cât și în a armatei ruse."

Vom învinge Rusia pe toate fronturile, spun ucrainenii. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că vor fi trimise întăriri pe front.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Prioritatea noastră este prima linie a frontului. Pregătim noi brigăzi și unități care vor fi trimise pe front."

Unul dintre soldații ucraineni care au murit pe front este balerinul Rostislav Iancișen. El a dansat zece ani pe scena Operei din Odesa și anul trecut, când a început războiul, s-a înrolat în armată. Colegii lui au anunțat că Rostislav a murit în lupte, ca un erou.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE