Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Portretul lui Jack Teixeira, autorul Pentagon Leaks: tânăr carismatic, pasionat de arme. De ce ar fi divulgat documentele clasificate

Ofițerii FBI l-au arestat pe Jack Teixeira în legătură cu una dintre cele mai mari scurgeri de informații secrete de la Pentagon. Tânărul de 21 de ani, angajat al Gărzii Naţionale Aeriene, a postat documentele clasificate pe Discord.

Cazul scoate în evidență provocările pe care le au SUA și alte guverne în păstrarea secretelor în era digitalizării.

Cine este Jack Teixeira

Jack Douglas Teixeira, în vârstă de 21 de ani, a servit în Garda Națională Aeriană din Massachusetts, potrivit Euronews.

Era un aviator de primă clasă detașat la o unitate de informații a Forțelor Aeriene, după ce abia absolvise liceul în 2020. Faptul că un membru atât de tânăr al personalului a putut avea acces la informații strict secrete a ridicat semne de întrebare, unii sugerând că acest lucru indică deficiențe mai largi de securitate în cadrul structurilor de securitate ale guvernului american.

Întrebat cum de un militar atât de tânăr a putut avea acces la documente extrem de sensibile, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat că este în natura armatei să le încredințeze militarilor foarte tineri niveluri înalte și uneori grave de responsabilitate, inclusiv niveluri înalte de autorizare de securitate, scrie AP.

Originar din North Dighton, Massachusetts, Teixeira era membru al unui grup online privat de pe Discord. Membrii postau despre jocuri video, religie, arme și meme-uri, unele cu teme rasiste.

Sub pseudonimul "OG", se crede că Teixeira a împărtășit multe documente în grupul "Thug Shaker Central", care adăpostea câteva zeci de membri, majoritatea bărbați. De aici, acestea s-au răspândit pe internet, ajungând pe canalele rusești Telegram și apoi în presa occidentală.

Se pare că membrilor grupului li s-a cerut să îi dezvăluie identitatea.

Motivele lui Teixeira

Teixeira - a cărui familie are o istorie de serviciu în forțele armate - s-a opus multor obiective ale guvernului american și a denunțat armata "de când este condusă de politicienii de elită", a declarat o persoană apropiată de acest caz, citată de AP.

"A spus că regret mult că s-a înrolat. A spus chiar că mă va bate dacă mă gândesc să mă înrolez", potrivit sursei anonimă.

Persoana nu credea că Teixeira a divulgat documentele pentru a submina guvernul american sau din motive ideologice.

Cu toate acestea, consecințele au fost semnificative, Washingtonul afirmând la începutul săptămânii că securitatea sa națională este în pericol.

El se confruntă cu acuzații în temeiul Legii privind spionajul, care prevede o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Tânăr carismatic, pasionat de arme

Un alt membru al grupului de chat l-a descris pe Teixeira ca fiind un tânăr carismatic, pasionat de arme. Alții au spus că era mai în vârstă decât majoritatea grupului și că era dornic să îi impresioneze.

La locul de muncă, el era "specialist în sisteme de transport cibernetic" sau, în esență, un specialist IT responsabil cu rețelele de comunicații militare, inclusiv cu cablarea și hub-urile acestora.

Avea un nivel mai ridicat de autorizație de securitate decât majoritatea, deoarece avea sarcina de a asigura protecția rețelei, a declarat pentru AP un oficial al apărării.

Folosind diferite pseudonime online, precum TexKilledYou și TheExcaliburEffect, tânărul de 21 de ani a împărtășit anterior versiuni scrise ale documentelor clasificate în camera de chat.

Cu toate acestea, nimeni nu ar fi observat, ceea ce l-a făcut să devină frustrat. Lucrurile au luat amploare când a început să publice fotografii.

"S-a supărat și a spus în mai multe rânduri că, dacă le veți ignora (n. red. fișierele), nu le voi mai trimite", a declarat un alt membru neidentificat al grupului pentru Washington Post.

Presupusul motiv al postării documentelor

Un alt membru a oferit o teorie pentru New York Times, cu privire la motivul pentru care Teixeira a împărtășit materialul.

Acest tip era creștin, antirăzboi, voia doar să-și informeze unii dintre prieteni despre ceea ce se întâmplă

-sursă anonimă, pentru New York Times

Soldații proaspăt ieșiți din liceu care au mers să lupte în Irak și Afganistan au folosit în trecut informații și programe ultrasecrete pentru a ținti adversarii.

Dosarul lui Teixeira nu sugerează nicio desfășurare în străinătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE