Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pentagon Leaks. Ce e Discord și cum a ajuns să fie implicată platforma în scurgerea de documente clasificate

Publicat de: Euronews

Aplicația de chat Discord este una din cele mai populare modalităție de comunicare folosită de gameri. De câteva zile, aplicația se află în centrul unei anchete privind scurgerea de documente clasificate despre războiul din Ucraina, cunoscute ca Pentagon Leaks.

Jake Teixeira, un tânăr de 21 de ani, angajat al Gărzii Naționale Aeriene, a fost arestat de FBI. Se crede că unele dintre scurgeri au apărut pe Discord. Jake Teixeira ar fi postat ar fi postat ani de zile pe Discord despre arme, jocuri, memeuri preferate și, potrivit unora care au discutat cu el, secrete americane bine păzite.

Ce este Discord

Discord a început în 2015 ca un loc de întâlnire online pentru gameri și a avut câteva piedici în încercarea sa de a ajunge la un succes general. Creșterea sa s-a accelerat în timpul pandemiei COVID-19, ca un forum pentru ca utilizatorii săi, în mare parte tineri, să vorbească unii despre alții sau chiar să se ajute reciproc cu temele pentru acasă.

"În fiecare lună, peste 150 de milioane de oameni vin pe Discord pentru a petrece timpul cu familia, prietenii și comunitățile", a declarat luna trecută cofondatorul și directorul general al companiei, Jason Citron, în cadrul unui eveniment de presă, potrivit Associated Press. "A devenit un loc în care se distrează și fac lucruri împreună".

Utilizatorii Discord sunt tineri - aproximativ 38% dintre utilizatorii săi web și aproape jumătate dintre utilizatorii aplicației sale pentru Android au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, potrivit platformei de informații digitale Similarweb. Aceștia sunt în proporție de aproximativ 75% bărbați, spune grupul de cercetare.

Recent, aplicația s-a prezentat, de asemenea, ca o poartă de acces la instrumente de inteligență artificială, cum ar fi Midjourney, care evocă noi imagini pe baza comenzilor care îi sunt date într-un chat Discord.

Discord a anunțat în ianuarie că a cumpărat o altă aplicație socială axată pe adolescenți, numită Gas, care permite oamenilor să împărtășească sondaje online și complimente înălțătoare.

Achiziția a făcut parte dintr-un efort mai mare de a viza comunitățile din afara jocurilor, potrivit analistului Jeremy Goldman de la Insider Intelligence. Goldman a declarat că Discord a beneficiat și de agitația din jurul preluării Twitter de către Elon Musk, deoarece un "număr "nu nesemnificativ" de gameri și-au pus pe profilurile lor de Twitter adresele Discord, pentru a arăta că decapitalizează.

Cum funcționează Discord

Discord poate fi accesat prin intermediul desktopurilor, smartphone-urilor sau al consolelor de jocuri precum Xbox și PlayStation. Le permite utilizatorilor să creeze "servere" numai pe bază de invitație.

Serverele, care seamănă cu platforma de mesagerie profesională Slack, permit utilizatorilor să creeze subcanale unde pot comunica prin chat-uri text, voce sau video.

Unii utilizatori pot avea "servere de prieteni" formate din câteva zeci de persoane pe care le cunosc în viața reală, în timp ce alții se pot alătura unor servere mai mari dedicate unei comunități online de persoane interesate de un anumit subiect.

Compania găzduiește aproape 21.000 de servere, dintre care marea majoritate sunt dedicate jocurilor. Altele sunt axate pe subiecte precum inteligența artificială generativă, divertisment sau muzică.

Alte investigații în care a apărut numele aplicației Discord

Atacatorul alb care a ucis anul trecut 10 cumpărători și lucrători de culoare într-un supermarket din Buffalo, New York, a împărtășit planurile detaliate ale atacului cu un mic grup de persoane pe Discord cu aproximativ o jumătate de oră înainte.

Jurnalul, ținut pe un server privat, doar pe bază de invitație, includea luni de zile de intrări rasiste și antisemite, alături de descrieri pas cu pas ale planurilor de atac ale atacatorului, o relatare detaliată a unei călătorii de recunoaștere pe care a făcut-o și hărți desenate de mână ale magazinului. El a transmis în direct atacul pe o altă platformă, Twitch.

Discord a declarat că 15 utilizatori au dat click pe invitație și ar fi avut acces la înregistrările sale înainte de atac. Nu a existat nicio dovadă că cineva le-a văzut înainte de acest moment.

Discord a declarat că a eliminat jurnalul și a interzis contul atacatorului imediat ce a luat cunoștință de ele.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE