Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pentagon Leaks: Antonio Guterres a fost dispus să țină cont de interesele Rusiei în acordul privind livrarea cerealelor ucrainene

Secretarul general al ONU apare în cele mai recente dezvăluiri din documentele secrete ale Pentagonului. Din informații reiese că Statele Unite consideră că Antonio Guterres a fost prea dispus să satisfacă interesele rusești, în acordul referitor la livrarea cerealelor ucrainene.

Documentul în care este menționat Antonio Guterres se referă la acordul privind cerealele din Ucraina, negociat de ONU și Turcia. Informațiile sugerează că Guterres a vrut atât de mult să păstreze acordul încât a fost dispus să țină cont de interesele Rusiei.

Potrivit evaluării SUA, acțiunile secretarului general al ONU "au subminat eforturile de a face Moscova responsabilă pentru acțiunile sale în Ucraina".

Scurgerile de informații ar putea afecta contraofensiva ucraineană

De altfel, mare parte din informațiile divulgate în ultimele zile se referă la războiul din Ucraina. Documentele secrete descriu armanentul pe care-l deținea Kievul, înainte de a primi sprijin internațional. Experții consideră că scurgerile de informații ar putea afecta planurile Ucrainei pentru o contraofensivă.

Documentele conțin, de asemenea, reacțiile pe care le-au avut guvernele europene la solicitările Ucrainei, privind livrarea de arme.

În ultimele săptămâni, zeci de documente secrete ale Pentagonului au apărut în online. Este una dintre cele mai mari scurgeri de informații secrete americane din ultimii ani.

Serghei Bos, locuitor al Kievului: "Sper că partenerii noștri americani vor înțelege și vor vedea greșelile făcute. Din punctul de vedere a ceea ce a fost dezvăluit, a ceea ce a fost publicat în mass-media, există anumite aspecte îngrijorătoare. În ceea ce privește demotivarea, nu se schimbă nimic. Totul rămâne așa cum este. Trebuie să ne recuperăm teritoriile."

Nataliia Maltseva, locuitoare din Kiev: "Am încredere în Joe Biden, știu că este o persoană cu experiență care iubește Ucraina. Sunt sigură că totul va fi din ce în ce mai bine."

Pentagonul a demarat propria investigație internă privind sursa scurgerii de informații. Oficialii americani cred că acest incident nu va afecta, în viitor, încrederea aliaților SUA cu privire la schimbul de informații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE