Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Documentele secrete ale Pentagonului relevă că Bulgaria a fost dornică să ofere Ucrainei flota sa de avioane MiG-29

Publicat de: Euronews

Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, potrivit unuia dintre documentele clasificate ale SUA scurse pe internet în ultimele zile, relatează agenţiile EFE şi Novinite.

O asemenea acţiune este însă "dificilă", se arată în documentul Pentagonului datat din 23 februarie, întrucât Bulgaria ar rămâne astfel fără avioane de vânătoare, cel puţin până la sosirea avioanelor F-16 comandate din SUA, dar a căror livrare este întârziată. Totuşi, o altă ţară est-europeană care la rândul ei va cumpăra avioane F-16, Slovacia, a donat deja Ucrainei întreaga sa flotă de 13 avioane de producţie sovietică MiG-29, rămânând astfel pentru moment fără aviaţie de vânătoare.

Câte aeronave MiG-29 are Bulgaria

Bulgaria are în prezent 16 avioane MiG-29, dintre care numai şase sunt operaţionale, şi 14 avioane de atac la sol SU-25, dintre care operaţionale sunt tot şase. În urma sancţiunilor europene aplicate Rusiei după lansarea invaziei asupra Ucrainei, Bulgaria a încetat colaborarea cu Rusia pentru mentenanţa avioanelor MiG-29. Guvernul de la Sofia caută acum soluţii tehnice pentru a putea menţine aceste aparate în exploatare, altfel avioanele MiG-29 încă operaţionale nu vor mai putea fi folosite după anul în curs.

Ce sprijin a oferit Bulgaria Ucrainei

Preşedintele bulgar Rumen Radev şi socialiştii bulgari, tradiţional mai apropiaţi de Rusia, au blocat ajutorul militar pentru armata ucraineană cerut de fostul premier filo-american Kiril Petkov, dar Bulgaria a trimis totuşi arme, muniţii şi combustibil Ucrainei în mod clandestin prin intermediari, după cum însuşi Petkov a recunoscut ulterior, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură.

Bulgaria are în prezent un guvern interimar şi a trecut pe 2 aprilie printr-o nouă rundă de alegeri legislative anticipate - al cincilea scrutin legislativ în ultimii doi ani -, din care a rezultat din nou un parlament unde nu se conturează vreo majoritate.

Preşedintele Radev, care a fost pilot de avion de vânătoare, a susţinut recent că "atât timp cât guvernul interimar este în funcţie, Bulgaria nu va oferi Ucrainei avioane MiG-29, sisteme de rachete antiaeriene, tancuri şi vehicule blindate".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE