Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Bulgaria a salvat Ucraina, în prima fază a războiului, cu livrări secrete de muniție sovietică

Publicat de: Dan Stancu

Când armata ucraineană a rămas fără combustibil și fără muniția de calibru sovietic de care avea nevoie pentru a lupta împotriva rușilor, în primăvara anului trecut, salvarea a venit de la Bulgaria. Potrivit fostului premier bulgar, Kiril Petkov, livrările s-ar fi făcut și „pe ruta terestră, prin România și Ungaria”.

În contextul politicii sale interne fracturate - și a înclinațiilor pro-ruse ale unei mari părți a elitei sale - Sofia s-a străduit, pe parcursul invaziei, să sublinieze că nu înarmează Ucraina. Aceasta a fost, însă, o perdea de fum, scriu jurnaliștii de la Politico, care precizează că dezvăluirile pe acest subiect aparțin colegilor de trust de la Die Welt.

În urma unor interviuri exclusive cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov și ministrul său de finanțe, Assen Vassilev, Die Welt a pus cap la cap o imagine a modului în care Bulgaria a intervenit și a folosit intermediari pentru a furniza Kievului provizii vitale de arme, muniție și motorină într-un moment critic al luptelor de anul trecut.

În timp ce Petkov, care era prim-ministru bulgar la izbucnirea războiului, încerca să tragă țara pe o traiectorie mai vestică, pro-NATO, el a trebuit să se confrunte cu reacții dure din partea politicienilor bulgari pro-Kremlin, inclusiv printre partenerii săi de coaliție, socialiștii, care sunt succesorii vechiului Partid Comunist.

El a trebuit chiar să își concedieze propriul ministru al apărării, pentru că a repetat versiunea Rusiei cu privire la război. Cel puțin în public, Petkov a încercat să minimalizeze orice idee că Bulgaria - în ciuda stocurilor considerabile de armament din epoca sovietică - ar face un pas în față și ar înarma Ucraina.

Oficialii din anturajul lui Petkov au evitat tranzacțiile de la guvern la guvern și au folosit companii intermediare din Bulgaria și din străinătate pentru a deschide rute de aprovizionare pe cale aeriană și terestră, prin România, Ungaria și Polonia.

„Estimăm că aproximativ o treime din muniția de care a avut nevoie armata ucraineană în prima fază a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Kiril Petkov pentru Die Welt.

Bani de la SUA și Marea Britanie

„Industria noastră militară privată producea la turație maximă”, a declarat Petkov. Imagini din aprilie arată avioane cargo „încărcate până la refuz” cu arme care zboară între Bulgaria și Polonia. Ceea ce se știe este că aeroportul polonez din Rzeszów, aflat la 70 de kilometri de granița ucraineană și atent păzit de NATO, este un punct important de expediere. „Ne-am asigurat că ruta terestră prin România și Ungaria a fost deschisă și pentru camioane”, a declarat Petkov.

Kuleba a confirmat aceste livrări. El a subliniat că nu a fost vorba despre faptul că guvernul bulgar a oferit ajutor militar direct Ucrainei, „ci mai degrabă despre faptul că companiilor ucrainene și companiilor din țările NATO li s-a oferit posibilitatea de a procura ceea ce era necesar de la furnizorii bulgari”.

Potrivit informațiilor furnizate lui Die Welt, SUA și Marea Britanie au plătit pentru aceste livrări.

Kuleba: „Îi voi fi mereu recunoscător lui Petkov”

În ceea ce privește motorina furnizată Ucrainei, aceasta a fost prelucrată din țiței rusesc la o rafinărie din Marea Neagră, care la acea vreme aparținea companiei rusești Lukoil. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și, uneori, acoperea 40% din necesarul Ucrainei”, a declarat fostul ministru de Finanțe, Assen Vassilev.

Guvernul de la Kiev a confirmat această versiune a evenimentelor. Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat că țara sa a fost în pericol de a rămâne fără muniție în aprilie anul trecut. "Știam că depozitele bulgare aveau cantități mari din muniția necesară, așa că președintele Zelenski m-a trimis să obțin materialul necesar", a declarat Kuleba.

Era o chestiune de „viață și de moarte” în acel moment, a explicat Kuleba, pentru că altfel rușii ar fi ocupat mai multe sate și orașe, „ar fi ucis, torturat și violat” mai mulți ucraineni.

În fața solicitărilor Kievului, Kuleba a spus că Petkov a răspuns că situația sa internă „nu era ușoară”, dar că va face „tot ce îi stă în putere”.

„Kiril Petkov a dat dovadă de integritate, iar eu îi voi fi veșnic recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție”, a continuat Kuleba. Povestea, a spus el, a fost simplă: În timp ce unii membri ai coaliției bulgare au trecut de partea Rusiei, Petkov a decis „să fie de partea bună a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE