Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, solicită mai mult armament greu pentru Ucraina, la Davos

Ucraina are nevoie de mai mult armament greu pentru a se apăra în fața atacurilor constante ale forțelor ruse. Este mesajul transmis în exclusivitate pentru Euronews de către Vitali Klitschko, primarul Kievului, aflat la Forumul Economic de la Davos.

Vitali Klitschko, primarul Kievului: „Principala prioritate a apărării noastre în acest moment sunt civilii și sperăm că foarte curând vom primi sistemul Patriot din Statele Unite, dar avem nevoie de mult mai mult sprijin cu arme defensive. Pentru că ne apărăm patria. Aceasta este principala prioritate în aceste momente pentru toți cetățenii din Ucraina.”

Ce sprijin militar urmează să mai primească Ucraina

Statele Unite şi Germania vor livra în Ucraina blindate de infanterie de tip Bradley, de partea americană, şi model Marder, de partea germană. De asemenea, Joe Biden și Olaf Scholz au anunțat la finalul anului 2022 că vor dona fiecare câte un sistem Patriot, potrivit unui comunicat de presă comun:

„La sfârşitul lunii decembrie, Statele Unite au anunţat donarea pentru Ucraina a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot. Germania se va alătura Statelor Unite pentru a furniza Ucrainei un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot.”

Tancurile Bradley și vehiculele blindate nu îndeplinesc cererea Ucrainei, care voia tancuri de luptă. În schimb, aceste blindate sunt trimise în perspectiva unei probabile ofensive în primăvară, căci ele oferă o capacitate strategică de luptă, în timp ce schimbarea de anotimp aduce teren noroios.

Marea Britanie, prima țară care trimite tancuri grele

De asemenea, Marea Britanie va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2, devenind prima ţară care trimite tancuri grele de factură occidentală, pentru a ajuta Kievul în faţa invaziei ruse.

Ministrul britanic al Apărării a insistat asupra faptului că întreaga comunitate internațională este hotărâtă mai mult ca niciodată să oprească invazia ilegală a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării: „În decembrie, am declarat în fața Parlamentului că pregătim soluții pentru a răspunde la agresiunea continuă a Rusiei într-un mod calibrat și hotărât. Astăzi, pot anunța cel mai semnificativ ajutor militar de până acum, pentru a urgenta succesul Ucrainei. Acesta include o escadrilă de tancuri Challenger 2 cu vehicule blindate de intervenție și reparații.”

Atacul de la Dnipro

Cererea de armament greu a primarului din Kiev vine în contextul în care o rachetă a lovit pe 14 ianuarie un bloc de nouă etaje în Dnipro, un oraș din estul Ucrainei. În urma bombardamentului 40 de oameni au murit și 75 au fost răniți. Căutările încă sunt în desfășurare, la trei zile după atac, căci soarta a 35 de oameni rămâne necunoscută.

Rusia susține că atacul nu a fost planificat. Dmitri Peskov spune că rușii nu bombardează imobile rezidențiale și ținte civile și a sugerat că o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene ar fi căzut peste imobil. Ucrainenii au răspuns că ei nu au mijloacele pentru a intercepta tipul de rachetă rusă care a lovit blocul de nouă etaje.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE