Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este Forumul Economic de la Davos și de ce este important?

Davos, o stațiune de schi populară, situată în Alpii elvețieni, devine timp de o săptămână gazdă pentru elitele mondiale, care se reunesc pentru Forumul Economic Mondial.

Ce este Forumul Economic Mondial?

Forumul Economic Mondial a fost fondat în 1971 de Klaus Schwab, un economist, în încercarea de a promova cooperarea globală în probleme politice, sociale și economice, potrivit Euronews.

Scopul organizației internaționale, al cărei sediu se află în prezent în apropiere de Geneva, a fost acela de a reuni sectorul public și cel privat pentru a găsi soluții la aceste probleme globale.

Prima reuniune a Forumului a avut loc în urmă cu cinci decenii la Davos, iar numele stațiunii a devenit chiar prescurtarea obișnuită a evenimentului.

Cine participă la Davos?

În mod obișnuit, se pot aștepta să fie prezenți lideri mondiali - de obicei președintele în exercițiu al SUA, conducerea UE și a ONU și așa mai departe - dar și lideri de afaceri și antreprenori, gânditori și academicieni proeminenți, șefi de ONG-uri și din sectorul caritabil, inovatori, mass-media, societatea civilă, activiști și alții.

Deși este adesea criticat ca fiind un loc de discuții pentru cei 1% privilegiați din lume, este, de asemenea, locul unde oamenii vin să încerce să facă lobby și să influențeze aceste elite puternice pentru a susține diverse cauze sau mișcări.

Lista oficială de invitați este adesea foarte exclusivistă și este alcătuită din aproximativ 2.000-3.000 de participanți și vorbitori, dar reuniunea în sine atrage alte mii de persoane la evenimentele sale marginale.

Este, de asemenea, locul în care companiile - și chiar țările și regiunile - își instalează standurile pentru a-și vinde conceptele și serviciile sau pentru a atrage investiții.

Criticile aduse Forumului

Corespondentul economic al New York Times, Peter Goodman, de exemplu, a subliniat în cartea sa "Davos Man" contradicția de a cere miliardarilor și elitelor pe care criticii le acuză că sunt cauza celor mai mari probleme ale lumii să găsească modalități de a le rezolva.

Una dintre principalele critici aduse în fiecare an organizatorilor evenimentului, de exemplu, este ipocrizia de a avea criza climatică pe ordinea de zi a reuniunii, în timp ce unul din zece participanți din 2022 a călătorit cu un avion privat pentru a ajunge acolo.

Realizările seminificative de la Davos

Poate că este un loc de discuții pentru bogații și puternicii lumii, dar Davos este un forum de discuții și dezbateri fără egal la scară globală și are câteva realizări semnificative în palmaresul său de-a lungul celor 50 de ani de istorie.

În 1988, un acord semnat în cadrul reuniunii, cunoscut sub numele de Declarația de la Davos, a fost creditat ca fiind cel care a ajutat Turcia și Grecia să se retragă de pe marginea unui conflict armat.

În 1992, Nelson Mandela și președintele sud-african de atunci, FW de Klerk, au făcut prima lor apariție comună pe scena internațională la Davos, ceea ce a reprezentat un pas important pentru a pune capăt apartheidului. Cei doi au câștigat Premiul Nobel pentru Pace în anul următor.

În 2000, la Davos a fost lansată Alianța mondială pentru vaccinuri și imunizare (Gavi), care a îmbunătățit de atunci accesul la vaccinuri pentru milioane de oameni. De la crearea sa, aceasta a contribuit la vaccinarea a 760 de milioane de copii din întreaga lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE