Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

DAVOS 2022: Forumul economic revine după pandemie. Rusia, marea absentă

Pentru prima dată, Forumul economic de la Davos se reunește în acest an primăvara, între 22 și 26 mai, și nu în ianuarie, când are loc în mod tradițional, după ce a fost amânat în repetate rânduri, din cauza pandemiei.

Elita politică și economică mondială a revenit duminică, 22 mai, în Elveția, pentru o reuniune derulată în jurul războiului din Ucraina.

Este pentru prima dată când Forumul, în istoria sa de jumătate de secol, are pe agendă probleme globale fără precedent – revenirea la normalitate după pandemie, lupta pentru a limita impactul crizei climatice și războiul din Ucraina.

”Davos va fi diferit, dar nu din cauza lipsei zăpezii, ci din cauza lipsei de cooperare internațională, pentru a soluționa cele mai stringente provocări”, a declarat Børge Brende, președintele Forumului Economic Mondial, în cadrul unei ședințe premergătoare evenimentului.

"Provocările globale au nevoie de soluții globale, iar noi nu vedem aceste soluții globale. Și acest lucru trebuie să îl promovăm la Davos", a mai spus acesta.

Iată ce se va regăsi pe agenda ediției din 2022 a Forumului Economic Mondial

  • Războiul Rusiei în Ucraina

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina schimbă arhitectura din acest an a Forumului. Companiile rusești sau reprezentanți ai Kremlinului nu fac parte din lista de invitați, în contextul sancțiunilor economice impuse de Occident.

Președintele Forumului Economic a declarat despre războiul din Ucraina că “așa cum l-a inițiat, Putin îl poate încheia, acceptând din nou ceea ce a acceptat și în trecut – integritatea teritorială a Ucrainei”.

Vidul lăsat de Rusia în cadrul Forumului este acoperit de Ucraina.

Locuința care obișnuia să găzduiască delegația Rusiei la Davos a fost ocupată în acest an de o fundație din Ucraina și redenumită drept Casa crimelor de război.

Spațiul, menit evenimentelor și reuniunilor cu delegații ruși, va găzdui de pe 23 mai o expoziție în care vor fi prezentate presupusele crime de război comise de trupele ruse.

"Agresiunea Rusiei (....) va fi văzută în cărţile de istorie ca prăbuşirea ordinii apărute după cel de al doilea război mondial şi Războiul Rece", a precizat Klaus Schwab, Fondatorul Forumului Economic, cu prilejul unui briefing de presă, asigurând că Davos va face tot posibilul pentru a susţine Ucraina şi reconstrucţia sa.

  • Agravarea crizei climatice

Criza climatică este întotdeauna unul dintre principalele subiecte de discuție la Davos. Clima își păstrează locul în topul dezbaterilor și în 2022. Ironic, ținând cont de vehemența constantă a opiniei publice cu privire la ipocrizia organizatorilor și a unor participanți, care sosesc la eveniment cu avioane private.

Ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși din istorie, cu valuri de căldură extreme, înregistrate în Marea Mediterană și în vestul Statelor Unite. Totodată, Europa de Vest s-a confruntat cu cele mai grave inundații din istoria sa.

Însă, anul acesta, clima nu va mai fi elefantul din cameră.

  • Provocarea de a depăși Covid-19

Pentru moment, pare că Europa a depășit pandemia, însă la Davos, coronavirusul rămâne o prezență ce nu poate fi ignorată. Atât participanții, delegații, dar și mass-media trebuie să facă dovada fie a vaccinării, fie a unui PCR negativ, înainte de a sosi la Forum, și a unui al doilea test la fața locului. Cei care nu au aceste documente nu au voie să intre în perimetrul securizat.

Cine vine anul acesta la Davos

După ce s-a desfășurat virtual în ianuarie 2021, cu o singură reuniune fizică în Singapore, la finele lui 2021, Forumul programat în ianuarie 2022 a fost amânat pentru primăvară, din cauza răspândirii variantei Omicron.

Odată cu revenirea la formatul consacrat, discuțiile se vor îndrepta către capacitatea economiilor lumii de a se adapta unor evenimente neprevăzute, dar și către capacitatea omenirii de a depăși cu bine același neprevăzut. În urma reuniunii, sunt așteptate și anunțuri privind asigurarea echitabilă a vaccinurilor pentru populațiile lumii, dar și modalități de monitorizare a potențialului umanității de a reacționa în perspectiva unor viitoare pandemii.

Forumul Economic de la Davos este recunoscut în special pentru discuţiile care au loc adiacent programului anunțat oficial. Printre momentele renumite se regăsesc primele reuniuni ministeriale între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, în 1989, sau discuţiile cu privire la apartheid între preşedintele Africii de Sud, Frederik De Klerk şi dizidentul de atunci, Nelson Mandela.

Aproximativ 2.500 de participanţi sunt anunţaţi pentru ediţia din 2022 a Forumului de la Davos, printre care numeroşi directori de companii şi peste 50 de şefi de stat şi de guvern.

Olaf Scholz, emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, dar și emisarul american pentru climă John Kerry vor participa în acest an la eveniment. Printre absenți, se numără preşedintele SUA și al Chinei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE