Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful NATO se așteaptă ca Ucraina să primească mai mult armament greu, „în viitorul apropiat”

Publicat de: Euronews

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a pronunţat în favoarea furnizării de mai mult armament greu Ucrainei, înaintea unor noi discuţii privind ajutorul militar occidental pentru această ţară.

„Angajamentele recente pentru echipamente grele de război sunt importante - şi mă aştept la mai multe în viitorul apropiat”, a declarat Stoltenberg duminică pentru ziarul german de afaceri Handelsblatt, citat de Agerpres.

„Suntem într-o fază decisivă a războiului. Ne confruntăm cu lupte crâncene. Prin urmare, este important să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge şi pentru a continua ca naţiune independentă. Sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai rapidă cale spre pace”, a spus el.

Şeful NATO a vorbit înaintea unei noi reuniuni de coordonare a ţărilor occidentale care oferă ajutor Ucrainei, care va avea loc pe 20 ianuarie la baza americană de la Ramstein, în Germania.

Kievul cere de luni de zile mai multe arme grele. Naţiunile occidentale au fost mult timp reticente în a livra armament greu Ucrainei, invocând temeri de a fi atrase în război sau de a provoca Rusia, comentează AFP.

Gama de arme s-a extins

Gama de arme furnizate s-a extins acum. La începutul acestei luni, Franţa, Germania şi Statele Unite au promis trimiterea de vehicule blindate care transportă tancuri de infanterie sau de recunoaştere - 40 de Marder germane, 50 de Bradley americane şi AMX-10 RC franceze.

Marea Britanie a anunţat sâmbătă că va livra tancuri Challenger 2 Ucrainei, devenind astfel prima ţară care furnizează tancuri grele de producţie occidentală Kievului. Moscova a denunţat o decizie care nu ar face decât să „intensifice” conflictul.

Polonia şi Finlanda şi-au manifestat disponibilitatea de a furniza Ucrainei tancurile mai grele Leopard 2.

Potrivit secretarului general al NATO, preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o greşeală atacând Ucraina. „A supraestimat forţa propriilor sale forţe armate. Le vedem paşii greşiţi, lipsa de moral, problemele de comandament, echipamentul slab”, a spus el. Dar ruşii „au demonstrat că sunt dispuşi să suporte pierderi grele pentru a-şi atinge obiectivul”, a adăugat Stoltenberg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE